Wildlands adventure Zoo, Emmen

Wildlands is ontstaan door de verhuizing van Dierentuin Emmen uit het centrum. Smiemans Projecten werd vanwege de kennis op het gebied van publiek toegankelijke kasconstructies bij de bouw van twee verschillende projecten betrokken; de Vlindertempel en grote kas Rimbula. Met een oppervlakte van circa 18.000m2 is Rimbula de grootste tropische kas van Europa.

AVAG_Smiemans_Wildlands_2.jpg

EdenParks, onderdeel van Smiemans Projecten, verzorgde voor de Vlindertuin de staalconstructie, de gevels, het dak en deuren. De kas, die samen met de kweekruimtes ongeveer 1.100m2 groot is, lijkt meer op een vlinderjungle met ruïnetempels die geïnspireerd zijn op Anghor Wat. Het wordt het nieuwe onderkomen voor vlinders, Chinese alligators, otters en andere kleine diersoorten.

In het grootste bouwwerk van de nieuwe dierentuin; de enorme kas ‘Rimbula’ (152m lang bij 110m breed) plaatste EdenParks onder andere de deuren en wanden. Deze wanden bestaan uit 50 mm dikke polycarbonaatpanelen die heel goed isoleren en toch veel daglicht binnen laten. De kas is 23 meter hoog, maar door de aanlegdiepte 4 meter onder het maaiveld oogt de kas minder hoog dan deze in werkelijkheid is. Wildlands heeft hierdoor de grootste overdekte jungle van Europa met een echte boatride en een hoogteparcours voor de bezoekers.

Toepassing    

Wildlands is ontstaan door de verhuizing van Dierentuin Emmen uit het centrum. Voor het noodlijdende park was een terrein van 22 hectare groot gereserveerd buiten de stad. Smiemans Projecten werd vanwege de kennis op het gebied van publiek toegankelijke kasconstructies bij de bouw van twee verschillende projecten betrokken; de Vlindertempel en grote kas Rimbula. Met een oppervlakte van circa 18.000m2 is Rimbula de grootste tropische kas van Europa. Wildlands werd 18 maart 2016 door koning Willem Alexander officieel geopend. Een week later gingen de deuren van de nieuwe dierentuin van Emmen voor iedereen open. 

Uitdaging:         

De uitdaging was vooral om voor de bezoekers, de dieren en de planten het optimale klimaat te creëren, dat voor iedereen comfortabel was. Het nabootsen van het tropische klimaat is essentieel. Dit is vooral voor de vlinders en andere exoten belangrijk. Om te overleven is het toetreden van het volledige lichtspectrum nodig.

Oplossing en resultaten:  

De kasconstructie werd voorzien van een speciale 3-laags ETFE folie. Deze speciale folie laat niet alleen daglicht, maar het complete lichtspectrum door. Daarnaast biedt het systeem een uitstekende isolatie, waardoor het tropische klimaat goed nagebootst kan worden. Deze zaken zijn essentieel voor de tropische beplanting en dieren in de kas. Men ervaart echt het gevoel van buiten! 

De glasconstructie met ETFE folie was een bewuste keuze met veel voordelen;

  • de bezoekers kunnen de dieren goed zien – er komt veel natuurlijk daglicht binnen,
  • de beleving van de natuur – het gevoel van buiten wordt naar binnen gehaald,
  • de isolatie die het 3-laags ETFE folie systeem biedt - besparing van energie,
  • de vlinders kunnen overleven doordat het volledige lichtspectrum door de dieren kunnen een zo natuurlijk mogelijk leven leiden - nabootsing van de tropische 

 

Contact met Wildlands adventure Zoo

Bedrijfsnaam: Wildlands adventure Zoo
Teelt: Dierenpark, kweek, tentoonstelling, recreatie
Oppervlakte: 1.100m² en 6.200m²
Plaats: Emmen
Oplossing: Polycarbonaat gevels voor grote kas van 6.200m² & Complete kas van 1.100m² : staalconstructie, dak en gevels, 3 laags ETFE-folie

Vergelijkbare cases