Jardin d’Hiverre bij Bomencentrum Nederland

Midden in een bomenkwekerij met meer dan 100.000 bomen in 750 soorten en variëteiten staat een prachtig vormgegeven ontmoetingscentrum in Victoriaanse stijl. Het is gebouwd door EdenParks, onderdeel van Smiemans Projecten. Aan het water midden in een gigantisch park van ruim 25 hectare komt dit buitengewone project goed tot zijn recht.

AVAG-Smiemans-Bomencentrum 2.jpg

Uitdaging

De behoefte aan een grotere ruimte voor conferenties en congressen is de directe aanleiding geweest tot het bouwen van Jardin d’Hiverre, aldus Hans Blokzijl, directeur en eigenaar van het Bomencentrum. Eerder was al het Groene Paviljoen gerealiseerd, maar dit biedt slechts ruimte aan maximaal 150 bezoekers.

De klant wilde een uniek en veelzijdig conferentiecentrum op het terrein van zijn boomkwekerij. Het ontwerp  kwam van MIII Architecten met hierin een glazen Victoriaanse dak en vier torentjes op elke hoek.

Oplossing en resultaten

Het dak is een technisch hoogstandje, met name door de bijzondere vorm van de profielen. Voor de draagconstructie zijn houten spanten van Oostenrijks grenenhout gebruikt. Hierop liggen stalen gecoate profielen. Door de bijzondere vorm van het dak en de gebruikte materialen laat dit vooruitstrevende project op een mooie manier de vakkennis van Smiemans zien.

Begin september werd het hoogste punt bereikt. Met een 100 tons kraan werd het nokstuk met 20 ventilatieramen op 10 meter hoogte op de dakconstructie geplaatst. Vervolgens werd 80.000 kg groen getint glas op de stalen dakconstructie geplaatst. De zijwanden kregen transparant glas. De combinatie van alle materialen bij elkaar geeft het project een prachtige warme uitstraling. Het resultaat is wat de klant voor ogen had; een prachtig, functioneel pand.

AVAG-Smiemans-Bomencentrum.jpg

Jardin d’Hiverre omvat ‘bovengronds’ de glazen oranjerie die voornamelijk dienst doet als ontvangst- en ontmoetingsruimte, maar daaronder half ingelaten in de grond ligt een kolomvrije ruimte, waarin 450 mensen een plaats kunnen vinden. Dit souterrain is aan de entreezijde op het zuiden niet te zien, maar aan de noordzijde lopen de glazen gevels van de oranjerie naar beneden toe door en zorgen grote ramen voor daglicht in de conferentieruimte. Bovendien heeft men zo uitzicht op de aangrenzende vijver.

Contact met Bomencentrum Nederland

Bedrijfsnaam: Bomencentrum Nederland
Teelt: Conferentiecentrum op het terrein van zijn boomkwekerij
Plaats: Baarn, Nederland

Vergelijkbare cases