Den Berk

Op het bedrijf Den Berk in het Belgische Merksplas is 25 ha. assimilatiebelichting gerealiseerd voor de tomatenteelt.

Foto_DEn_Berk.jpg

Samenwerking

Tomatentelers Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen sloegen rond 2008 de handen ineen: het begin van een ontwikkeling die nog lang niet ten einde is. Inmiddels telen ze samen 25 ha tomaten op hun samenwerkingsbedrijf Den Berk in tuinbouwgebied Hoogstraten (België) en nog 13,5 ha op hun eigen bedrijven.

Daarnaast werken ze samen met Benteltom, specialist in aparte soorten, en lopen er verkenningen voor andere samenwerkingsverbanden. Onder de merknaam Den Berk Délice bieden ze een breed assortiment aan, waarin specialties een steeds groter aandeel innemen.

Uitdaging

Het tomatenbedrijf kiest ervoor om ’s zomers alle armaturen los te schroeven, schoon te maken en op te bergen. Zo vervuilen ze niet met stof en bovendien nemen ze geen zonlicht weg. Bij de ontwikkeling van het lichtplan is rekening gehouden met deze manier van werken. 

 

Oplossing/resultaat

Door rekening te houden met de werkwijze van het bedrijf is een opbergsysteem met kratten bedacht. Het afhalen en opbergen verloopt zo heel vlot. De telers zijn zeer tevreden met de keuze van de armaturen. "De samenwerking met Gavita verloopt heel goed. Ze informeren ons over nieuwigheden en denken mee. Deze manier van werken past precies binnen onze filosofie van partnership, die we voor de hele keten hanteren, van leverancier tot afnemer.”

Assimilatiebelichting

Bij de keuze voor de leverancier van assimilatiebelichting zijn de ondernemers zeer zorgvuldig te werk gegaan. Alle mogelijkheden zijn overwogen en uit het keuzeproces is Gavita als beste optie gerold. “Als ondernemer ben je aan jezelf verplicht om louter te werken met betrouwbare partners. Bij Gavita kregen we de beste garanties voor het lichtniveau”, vertelt Luc. “Bovendien hebben ze meegedacht in al onze processen. Dat was zeker een meerwaarde.”

Lichtplan

Het lichtplan is opgesteld op grond van studies en berekeningen. Daaruit rolde dan weer de keuze voor lamp- en armatuurtype. “Na het ophangen hebben er controlemetingen plaatsgevonden. Daaruit bleek dat in de praktijk de lichtniveaus gerealiseerd werden, die we afgesproken hadden. Daar zijn we heel blij mee”, geeft de teler aan. “Als er een keer iets mis ging, dan communiceerde Gavita daar netjes over en werd alles goed opgelost.”

Contact met Gavita

Bedrijfsnaam: Gavita
Teelt: tomaten
Oppervlakte: 25 ha.
Plaats: Merksplas, België
Oplossing: assimilatiebelichting met een opbergsysteem voor de armaturen

Vergelijkbare cases

Geen items