Agrícola Oliveros

De familie Oliveros is al 60 jaar eigenaar van het land in Celaya. Toepassing van druppelirrigatie werd begin deze eeuw pas toegepast.

Foto_Oliveros.jpg

Uitdaging

Door het zeer hete klimaat en het steeds warmer worden van het klimaat is de voornaamste uitdaging om ervoor te zorgen dat de planten overleven. Gaandeweg de jaren is men gaan telen in foliekassen en is men gaan experimenteren met technologie. Men deed nog veel handmatig. Door middel van internet wist men destijds de juiste samenstelling van voedingsstoffen en de juiste temperatuurregeling te bepalen.

Oplossing

Er was dringend behoefte aan verdere automatisering van de klimaat- en watergiftsystemen, waardoor het mogelijk werd om de relatieve luchtvochtigheid te regelen en te verhogen. Men besloot tot de aanschaf en inzet van de HortiMaX CX500, waarbij zowel klimaat als water geïntegreerd geregeld kan worden. Daarmee namen de mogelijkheden toe om verfijnder te sturen. Zo werd het mogelijk om de watergift op basis van zonnestraling te sturen en bepaalde delen van de kas apart te regelen. Het gewas blijft 's ochtends droger en watergiftcycli zijn beter te regelen op basis van ras en de leeftijd.

Resultaat

Het op zeer fijne wijze kunnen regelen van de relatieve luchtvochtigheid is een grote doorbraak geweest. Dit heeft de mate van 'groene schouders' op de vruchten verminderd. 40% van de oogst had daar last van had, omdat het in het voorjaar erg warm (ongeveer 35-40 °C) en erg droog is. Daardoor wordt als het ware de vochtigheid uit de kas gezogen en rijpen de vruchten onvoldoende. Groene schouders betekent dat telers een slechte prijs voor hun producten krijgen. Het percentage is teruggebracht tot 6%. Dat heeft geleid tot de beste productie ooit. In eerste instantie was men zeer sceptisch over het toepassen van technologie. Door de hogere EC in het substraat en betere luchtvochtigheid is ook de Brix-waarde sterk verbeterd. De gebruiksvriendelijkheid van de geboden oplossing vond de klant een ‘zegen’.

Contact met Ridder

Bedrijfsnaam: Ridder
Teelt: Specialty pruimtomaten
Oppervlakte: 15 ha.
Plaats: Celaya, Mexico

Vergelijkbare cases

Geen items