Young AVAG on the road

Een onderdeel van het Young AVAG-programma is de fieldtrip in het buitenland. Begin mei vertrokken ons Youngster naar San Francisco voor een geweldige reis.

YA Reis VS.png

Een groep van 14 enthousiaste deelnemers van het Young AVAG-programma is begin mei op reis geweest naar Californië. Het doel van de trip: ontwikkelen en inspireren! En dat hebben de deelnemers op allerlei verschillende manieren gedaan. Er stonden presentaties, discussies en rondleidingen bij zowel lokale als internationale bedrijven en organisaties op het programma.

Gedurende de week zijn onderwerpen als innovatie, lokale uitdagingen, klimaatverandering, water, arbeid, gezonde voeding en de consument besproken.

Lees hier de ervaringen van de Youngsters

Tico van Leeuwen - Grodan
Stefan Bron - Priva

Programma

De trip begon in San Francisco bij het Nederlandse consulaat, een belangrijk orgaan voor de Nederlandse ondernemers. Het consulaat helpt ondernemers in Silicon Valley en zet zich in om de handel en investeringen te bevorderen tussen Nederland en het westen van de Verengide Staten.

Vervolgens hebben de Young AVAG’ers kennisgemaakt met een nieuw Vertical Farming concept bij Plenty. Plenty is op een missie om gezond voedsel naar de wereld te brengen en tegelijkerijd het milieu te beschermen. Aan een grote delegatie engineers van dit bedrijf heeft de groep zich mogen presenteren. 
Op het einde van de eerste dag kwamen de deelnemers van de trip meer te weten over de wereld van Venture Capital en Silicon Valley op de Campus van Stanford, dat behoort tot de top universiteiten van de wereld

De volgende ochtend waren ze op bezoek bij het internationaal familiebedrijf Driscoll’s, wereldleider voor verse aardbeiden, bosbessen, frambozen en bramen. Hier hebben ze een onderzoeks- en opleidingsfaciliteit bezocht, en zijn ze meer te weten gekomen over hun businessmodel, retailkanaal en verschillende soorten producten.

De volgende stop was bij Rijk Zwaan. Ook hier zijn de deelnemers hartelijk ontvangen en zijn ze meer te weten gekomen over het retailkanaal in de Verenigde Staten, veredeling en de uitdagingen van internationaal ondernemen als Nederlands familiebedrijf.

Van Rijk Zwaan in Salinas ging het verder naar Taylorfarms waar gemak en gezonde voeding voor de consument centraal staan. Ze hebben een van hun verwerkings- en distributiecentra laten zien. 

De volgende dag begon bij Windset Farms, 68 ha glas in de buurt in Santa Maria. Het is een familiebedrijf dat non-GMO producten teelt, waaronder paprika’s, komkommers, tomaten en sla. Hier zijn de deelnemers bekendgemaakt met de uitdagingen voor ondernemers uit de glastuinbouw en kassenbouw in de Verenigde Staten, zoals vergunningen, klimaat, jaarrondteelt en contractteelt.

Via contacten bij de lokale politiek en de lokale Grower Shipper Association hebben de deelnemers kennisgemaakt met Bonipak, waaronder Betterevia Farms, en de keten van de sla verder ontdekt. Bonipak is een Amerikaans familiebedrijf dat sla en kool teelt en vermarkt. Hier kwamen uitdagingen als wetgeving, voedselveiligheid en waterschaarste boven tafel. Het gesprek maakte duidelijk dat automatisering en techniek in de landbouw een belangrijke rol spelen maar dat er nu nog onvoldoende urgentie is voor een paradigma verandering. Ook bleek nog onduidelijk hoe het nieuwe paradigma er in toekomst uit zal zien.

De laatste stop van de dag vond plaats bij een avocado en citroenen farm in de buurt van Santa Barbara genaamd Las Varas Ranch.

De donderdagochtend begon bij Westerlay Orchids, een bedrijf dat jaarlijks meer dan 2,8 miljoen Phaleanopsis en Cybidium orchideeën produceert. De deelnemers gingen hier in gesprek met de ondernemer met Nederlandse roots over het moderniseren en uitbreiden van zijn kassen.

De eerstvolgende stop was bij Koppert, een internationaal bedrijf die landbouwinnovatie stimuleert. Hier zijn de deelnemers meegenomen in de wereld van de biologie en het opzetten van een bedrijfstak in de Verenigde Staten. Vervolgens werden de deelnemers meegenomen naar een grote renovatie bij Glasshouse waar een tomatenkas wordt omgebouwd voor de legale cannabis teelt.

In de avond stond er een afspraak gepland met Lideres Campensinas, een nationale organisatie die de rechten van vrouwen in de landbouw vertegenwoordigt. De deelnemers mochten aansluiten bij het eten. Met de hulp van tolks, sommige dames spraken geen Engels, werden persoonlijke verhalen gedeeld en werd er uitgelegd met welke uitdagingen de organisatie zich bezig houdt.

De trip werd afgesloten bij het havenbedrijf Port Hueneme. Het havenbedrijf elektrificeert haar activiteiten en heeft samen met de Navy een incubator ingericht voor allerlei verschillende technische innovaties.