Fieldtrip Tico van Leeuwen

Tico van Leeuwen Accountmanager South-East Netherlands & Denmark Grodan

YAVS.jpg

“Als onderdeel van het 2-jarige programma waaraan we deelnemen, hoort een buitenlandse excursie. Na een aantal suggesties zijn we als groep uitgekomen op California. Het programma bestond voornamelijk uit bezoeken naar bedrijven binnen de sector, echter, om ons te laten inspireren hebben we ook bedrijven bezocht buiten de sector.

Wat een weergaloze week, begonnen in San Francisco met een bezoek maandag morgen 02-05 op het Nederlands consulaat die ons hebben verteld hoe de agrarische sector er in California voor staat. Fijn om met een flinke lading kennis op pad te gaan. Volgende stop was Plenty waar we werden meegenomen in de wonderen wereld van Vertical Farming. Onwijs gaaf om te zien hoe een gewas van zaaien tot oogsten volledig automatisch gebeurd. Na een rondleiding hebben we de kans gekregen om te kunnen pitchen en ons bedrijf voor te stellen aan de medewerkers van Plenty.

De dag erna was misschien wel een van de meest inspirerende dagen met een bomvol programma die voornamelijk bestond uit open veld teelt. De bezochte bedrijven bestonden uit: Driscoll’s, Rijkzwaan en Taylor Farms. Hierin hebben we veel kennis op gedaan waarom er in de Salinas Valley veel open teelt wordt gedaan.

Woensdag en donderdag kwamen we op meer bekend terrein waar we een aantal kassen van Nederlandse komaf hebben bezocht waaronder Windset farms in Santa Maria, bestaande uit 52 hectare tomaten, komkomeer, paprika en aardbeienteelt. Leuk om te zien dat alle toebehoren vanuit Nederland worden aangeleverd en de hoofd teelt ook Nederlands is. Daarnaast de kans gekregen om een cannabis kas te bekijken bij Glasshousefarms, enorm indrukwekkend. Dit zal op den duur de grootste cannabis kweker ter wereld worden. Ook hier was de hoofd teelt Nederlands.

Op de voorlaatste dag een bezoek gebracht aan Koppert CA. Interessant om te horen hoe zij de Amerikaanse markt bewerken, hoe de markt is gegroeid in de loop der jaren en waar voor hun de meeste kansen liggen.

 

Bevoorrecht om onderdeel uit te mogen maken van deze leuke, inspiratievolle en gedreven groep. De week zat qua planning super in elkaar, er is van ieder moment efficiënt gebruik gemaakt. Zo hebben we onderweg naar onze volgende bestemming zelfs een gedeelte van Highway 1 gedaan, ook wel bekend als de ‘Big Sur’, volgens velen een van de mooiste stukjes asfalt in de Verenigde Staten.

Nogmaals petje af voor de organisatie en inspirerende week!”