Kassenbouwer Prins Group haalt met HAL Investments kapitaalkrachtige aandeelhouder aan boord

Prins Group uit Kwintsheul heeft overeenstemming bereikt met HAL Investments over een minderheidsbelang dat de investeringsmaatschappij in de kassenbouwer wil nemen. Het familiebedrijf Prins Group dat een van de toonaangevende zelfstandige kassenbouwers is van ons land, realiseert ongeveer 90% van zijn omzet in het buitenland en wil de komende jaren fors groeien.

Logo_Prins Group_overzichtspagina.jpg

Met HAL Investments heeft Prins Group een kapitaalkrachtige partner en een stabiele langetermijn-aandeelhouder erbij om de internationale groeiambities van het bedrijf te kunnen inzetten. Het bedrijf heeft nu vestigingen in Kwintsheul en Dokkum en realiseerde per ultimo 2019 met ca. 44 FTE een wereldwijde netto-omzet van circa €37 miljoen. De familie Van Veen blijft aandeelhouder via oprichter Geert van Veen (CEO, 56), zoon Tom (25) en schoonzoon Marco Zwinkels (35), beiden verantwoordelijk voor commercie en lid van het MT-team.

Geert van Veen, CEO van Prins Group: “Dit is een prachtig moment voor ons bedrijf. De laatste jaren hebben veel private equity investeerders bij ons aangeklopt, maar de keuze voor HAL was evident. We hebben groeikapitaal nodig om internationaal in de voorhoede te kunnen blijven opereren, maar niet tegen elke prijs. De continuïteit van ons familiebedrijf, het borgen van de werkgelegenheid voor alle medewerkers en het vooruitzicht van een ongelofelijk interessante toekomst met een nieuwe stabiele aandeelhouder met een commitment voor de lange termijn, waren voor ons de belangrijkste afwegingen.”

HAL Investments werkt aan een nieuw portfolio van bedrijven die actief zijn in de toeleveringsketen van de tuinbouwsector en elkaar projectmatig ondersteunen bij grote en complexe internationale projecten die steeds vaker geïnitieerd worden door investeerders. In het licht van die ontwikkelingen heeft HAL Investments ook overeenstemming bereikt om een belang te nemen in installatiebedrijf Stolze met wie Prins Group al jaren samenwerkt.

“Die grote projecten komen, anders dan in Nederland het geval is, meestal eerst bij ons binnen”, aldus Van Veen. “Zonder kas doe je niets. En als je die hebt dan moeten er vervolgens een variëteit aan installaties in. Van ons wordt dan verlangd dat we zo’n project turnkey aanbieden. Om dat te kunnen heb je betrouwbare partners nodig met wie je nauw samenwerkt en die elkaar begrijpen bij het internationaal zakendoen. Met wie je de uitdagingen die op je weg komen praktisch kunt oplossen. De plannen van HAL zijn veelbelovend. Met Stolze hebben we al veel grote projecten gedaan, maar HAL wil meer gespecialiseerde bedrijven aansluiten die hét aanspreekpunt kunnen zijn voor grote telers en investeerders die integrale teeltoplossingen zoeken. Inclusief allerlei services die daarbij horen.”

Ook de overige leden van het management team van Prins Group, Nico van de Laar, Sebastiaan Vroegop en Rob Schulte spreken van ‘een geweldige ontwikkeling voor het bedrijf’. “We krijgen met HAL niet alleen extra slagkracht om te expanderen, ook kunnen we de ervaring die zij hebben met organisaties die internationaal groeien heel goed gebruiken. Daar zien we naar uit.”

Bij de transactie werd Prins Group geadviseerd door Bram Breederveld van Blaak & Breederveld Accountants.

Afronding van de voorgenomen transactie is onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, waaronder goedkeuring door de mededingingsautoriteiten, en wordt in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. Nadere financiële details van de transactie worden niet bekend gemaak

Bron: Prins group