Sjoerd & Bas van Adrichem

Eind 2013 werd Berg Hortimotive benaderd om een systeem te leveren voor de nieuw te bouwen kas in Terneuzen.

_F8A4557 hires.jpg

Uitdaging

Deze kas van 9 hectare moest voorzien worden van een slim systeem om de trostomaten te oogsten, transporteren en te verwerken.

Van Adrichem zocht naar een systeem waarbij zo min mogelijk arbeid nodig was. Ook moest de capaciteit van het systeem hoog genoeg zijn om de oogst in piektijden binnen acceptabele werktijden te kunnen verwerken. Als derde wens moest het systeem flexibel zijn zodat het in de toekomst makkelijk uit te breiden is. 

De grootste uitdaging zat aan het begin van het traject, in het uitdenken van de verkeersregels en het besturingssysteem. Met de lay-out van de kas en de schuur gaan we eerst met de klant om tafel om het traject uit te tekenen.

Oplossing en resultaat

Samen met van Adrichem en Taks hebben wij de volgende oplossing geleverd; De tomaten worden in de kas geoogst met behulp van wagens die over de buisrail rijden. De oogsters knippen de trossen en leggen ze gelijk in een doos, als deze wagen vol is wordt deze op het betonpad aan de elektrotrekker gehaakt. Bij zeven volle oogstwagens wordt de trekker met een druk op de knop in beweging gezet.
In het betonpad van de kas en de corridor zijn draden gefreesd, het inductiesysteem. Met behulp van dit systeem worden de elektrotrekkers onbemand naar de schuur gereden. In het traject zijn diverse transponders ingeboord, als de trekker over een transponder rijdt ontvangt deze een commando van de centrale wifi-besturing. Hierbij kun je denken aan linksaf, rechtsaf slaan of het openen of sluiten van deuren.


Hans Fakkert: “Het gaat erom dat de juiste trekker met het juist product op de juiste tijd op de juiste tijd aankomt.”

Contact met Sjoerd & Bas van Adrichem

Bedrijfsnaam: Sjoerd & Bas van Adrichem
Teelt: Tomaten
Oppervlakte: 9 hectare
Plaats: Terneuzen bij Westdorpe

Vergelijkbare cases

Geen items