26-3 | Doe tijdig loonaangifte

Het is heel belangrijk dat werkgevers tijdig loonaangifte doen, nu meer dan ooit. Werkgevers hebben het op dit moment bijzonder moeilijk en er moet veel geregeld worden.

Toch wil de belastingdienst - juist nu - een oproep doen. De gegevens uit de loonaangifte worden namelijk gebruikt door het UWV voor de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling.

Dit noodfonds is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies, te compenseren en te zorgen dat zij hun werknemers kunnen doorbetalen. Als werkgevers op tijd aangifte doen, beschikt de belastingdienst en het UWV over zo actueel mogelijke gegevens. Daarmee kan zo snel mogelijk worden berekend waar een werkgever en al de werknemers die thuis komen te zitten of ziek worden recht op hebben. 

Bijzonder uitstel geldt alleen voor betaling

Het kabinet heeft besloten dat werkgevers/ondernemers die in betalingsproblemen zijn gekomen door het coronavirus, in aanmerking komen voor bijzonder uitstel van betaling. Deze regeling geldt voor de betaling van de loonheffingen, maar ook voor de betaling van omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

In betalingsproblemen gekomen? Vraag dan betalingsuitstel aan. Dat werkt als volgt: Doe (loon)aangifte voor de uiterste aangiftedatum. Deze datum staat in het jaaroverzicht dat werkgevers in december van de belastingdienst ontvingen. De aangifte hoeft echter nog niet te worden betaald.

Ongeveer 3 weken na de uiterste aangiftedatum ontvangt de werkgever een naheffingsaanslag. De boete voor het niet op tijd betalen van uw aangifte hoeft niet te worden betaald. De werkgever kan uitstel aanvragen nadat deze aangifte heeft gedaan en een aanslag heeft ontvangen. Dit kan via een verzoek om uitstel met de vermelding dat de werkgever door de uitbraak van corona in betalingsproblemen is gekomen. 

Let op: Een verzoek geldt als een verzoek om uitstel van betaling. Het geldt niet als uitstel voor het doen van aangifte. 

 

Bron: AGF

Vergelijkbare cases

Geen items