Cluster Bergschenhoek

In Bergschenhoek is één van de meest toonaangevende energieclusters van Nederland gevestigd. Het cluster Bergschenhoek, opgezet in 2000, is een samenwerkingsverband tussen 5 kwekerijen die pionieren op het gebied van energiebewust- en zuinig telen.

Foto_Berschenhoek2.jpg

De vijf kwekerijen gezamenlijk produceren hun gewas onder 20 hectare glas. Door collectieve inkoop van gas en elektra en investeringen in energiebesparende maatregelen streven de clusterpartners naar een efficiëntieverbetering van 10% per clusterpartner.  

Om dit resultaat te bereiken zijn o.a. warmtepompen, dubbele schermen, hoge drukverneveling en verticale ventilatie geïnstalleerd. Dit heeft als voordeel dat er zoveel mogelijk kan worden geschermd zonder vochtkieren. Met de aanschaf van deze installaties ontstond tegelijkertijd de behoefte aan een nieuwe procescomputer met een hogere intelligentie en meer mogelijkheden. 

Uitdaging

De 6de clusterpartner is energiebeheerder Arjanet BV, o.a. verantwoordelijk voor collectieve inkoop van gas en elektra. Door praktijktesten, streven de clusterpartners ernaar kennis en innovaties sectorbreed toegankelijk te maken.

Met de start van het innovatieprogramma 2.0 in 2014, heeft het cluster Bergschenhoek diverse investeringen doorgevoerd die een efficiëntieverbetering van 10% per clusterpartner mogelijk maken.  

Oplossing & Resultaat

Ten behoeve van innovatieprogramma 2.0 zijn o.a. nieuwe warmtepompen, dubbele schermen en een hoge drukverneveling geïnstalleerd. Daarnaast werd verticale ventilatie aangelegd voor ontvochtiging. Dit heeft als voordeel dat er zoveel mogelijk kan worden geschermd zonder vochtkieren.

Met de aanschaf van deze installaties ontstond tegelijkertijd de behoefte aan een nieuwe procescomputer met meer instelmogelijkheden en een hogere intelligentie. 

Arjan van der Spek, clusterdeelnemer en werkzaam bij Arjanet B.V. koos voor iSii omdat hij binnen de iSii software heel veel regelingen op maat kan maken.

"Bij het instellen van streefwaarden (VIPs) kunnen bijvoorbeeld zelfgekozen invloeden worden toegevoegd. Die flexibiliteit geeft veel vrijheid. Ik heb positieve ervaringen met de trainers en de helpdeskmedewerkers. Er is veel expertise in huis."

Contact met Hoogendoorn Growth Management

Bedrijfsnaam: Hoogendoorn Growth Management
Teelt: Paprika, groot- en kleinbloemige gerbera, tomaten en bromelia
Oppervlakte: 20 ha.
Plaats: Berschenhoek, Nederland
Oplossing: Next generation iSii procescomputer

Vergelijkbare cases

Geen items