Greenhouse Technology parels denken na over duurzaam telen in 2030

Donderdag 9 juli kwamen de 15 deelnemers van het tweejarige Young AVAG programma bij elkaar. Deelnemers werden uitgedaagd om in teamverband een volledig concept uit te werken hoe de Nederlandse glastuinbouw er in 2030 uit zal zien.

Young AVAG @rolfvankoppenfotografie.jpg

Hierbij werd niet alleen gekeken naar de kas en technologie, maar ook naar energie, water, arbeid, plantgezondheid en de maatschappij. Aan het eind van de dag werden de concepten gepresenteerd aan een jury bestaande uit: Annie van de Riet (voorzitter AVAG), Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Hidde Boersma (Bioloog, wetenschapsjournalist en documentairemaker), Sebastiaan Breugem (Breugem Horticulture) en Bart Stengs (Achmea).
Uiteenlopende ideeën van telen op basis van data tot een supermarkt onder de eigen kwekerij. Elk team had zijn eigen unieke ideeën.

Team ‘The day after tomorrow’, bestaande uit Brigitte Nugteren (Ridder Groep), Rob van den Ende (Gakon) en Pieter Ammerlaan (Havecon), werd gekozen tot winnaar “YOUNG AVAG – KAS2030 CHALLENGE”
Onderscheidend in hun verhaal was de haalbaarheid van het concept. Combinaties van data en groene vingers (minder handjes, meer hersenen), watergekoelde LED, CO2 gebruik vanuit de afvalverwerking, geo- en misschien zelfs aquatermie moeten de KAS2030 ‘future proof’ maken. Ongediertebestrijding gaat met drones plaatsvinden. Verder hebben eindelijk de gewas- en plukrobots hun intrede gedaan.  Daarnaast zal in worden ingespeeld om de maatschappij en omgeving meer bij de sector te betrekken. Met het dalend aantal tuindersjongeren is het van groot belang om ook mensen van buiten de sector te enthousiasmeren voor de glastuinbouw en al zijn facetten. Vandaar het voorstel om een inspiratiecenter te koppelen aan de kas waarbij de consument via een speciale corridor kennis kan maken met hetgeen in de kas plaatsvindt.

De winnaars zullen hun ideeën over de kas2030 verder uitwerken en tijdens het Future Trends & Innovations event, dat in november zal plaatsvinden, mogen presenteren.

Over Kas2030
Het idee van de challenge komt voort uit een vraag van Glastuinbouw NL over de kas in 2030. Glastuinbouw NL was verguld met de creativiteit die ten toon werd gespreid. Maar voordat de gepresenteerde kas kan worden gerealiseerd is nader onderzoek nodig.

Young AVAG
Young AVAG is een tweejarig programma exclusief voor de young potentials van de AVAG-leden.
De deelnemers ontwikkelen zich op persoonlijk en inhoudelijk vlak. Aan bod komen thema’s die van strategisch belang zijn voor de AVAG bedrijven én de young potentials.