Duurzame kansen voor de glastuinbouw

In november hebben de 15 enthousiaste deelnemers van Young AVAG 2 een bezoek gebracht in het Oosten van ons land. Gedurende de tweedaagse trip hebben ze de glastuinbouwtechnieksector verder verkend, hun netwerk versterkt en nieuwe inspiratie opgedaan. De tweedaagse stond in het thema van ‘duurzaamheid’. Hierbij is er kennis gedeeld met de deelnemers vanuit een ‘conventionele’ kijk op duurzaamheid, maar zijn ze ook mee genomen hoe je op een andere manier naar duurzaamheid kan kijken. Dat verbaasde en zette tot denken aan!

Genap

De tweedaagse begon bij Genap in ’s Heerenberg. Bij Ivan - Lead engineer bij Genap, kregen de deelnemers een inspirerende bedrijfspresentatie waarin duidelijk werd hoe breed het toepassingsgebied van folie in de tuinbouwtechniek maar ook daarbuiten is.

Het opwekken van energie met folie, watermanagement in Nederland en in ontwikkelingslanden maar ook het hergebruik van producten sloten goed aan bij het overkoepelende thema van de bijeenkomst. Na een rondleiding en een lunch werd het eerste onderdeel van de trip afgesloten met een brainstorm over duurzame kansen op het gebied van water, energie en warmte binnen de sector.

Royal Berry

Het programma werd voortgezet in Bemmel. Hier waren de jonge talenten net op tijd om de belichting in de aardbeienkas van Jan van Genderen (Royal Berry) te bewonderen. Jan is een bescheiden ondernemer met een boeiend verhaal dat begint bij de hobby van zijn vader en in 2022 zal groeien tot 52ha aardbei teelt. Hij levert (jaarrond) rechtstreeks aan de grotere Europese retailers. Jan, een klant van vele AVAG bedrijven, deelde zijn visie over de kas van de toekomst: “Een kas die zichzelf van energie voorziet”.

Nadat de Young AVAGers Jan helemaal lek hadden gevraagd mochten ze proeven van zijn prachtige product. Er werd extra aandachtig geproefd op het moment dat duidelijk werd welke prijs de Japanse consument hiervoor betaalt.

Ecomodernisme

In een kasteel nabij Oss werd het avondprogramma afgewerkt. Centraal stond de groene stroming “Ecomodernisme”. Er werd aandachtig geluisterd en veel gevraagd over het Ecomodernisme, een iets andere kijk op duurzaamheid die spreker Hidde Boersma met de groep deelde. In de essentie gaat Ecomodernisme om intensivering van voedselproductie om zo meer ruimte voor natuur en biodiversiteit de scheppen. Een visie waarin moderne technieken zoals genetische modificatie en hightech kassen een belangrijke rol spelen en daarmee grote kansen voor te tuinbouwtechniek biedt.  In deze toekomstvisie konden veel van de deelnemers zich vinden en ontstond en levendige discussie die werd vervolgd met een biertje tot in de late uren…

Vanderlande Industries

De volgende ochtend begon de dag weer vroeg. De groep vertrok naar Veghel waar ze op bezoek gingen bij Vanderlande Industries, marktleider op het gebied van warehousing en transportsystemen. De deelnemers konden een kijkje nemen in het innovatiecentrum. Een inspirerende speeltuin waar veel concepten en trends zoals automatisering, digitaliseringen en intensivering van processen die ook in de tuinbouwtechniek spelen in de praktijk gebracht worden.

Ten slotte werden de deelnemers meegenomen in hoe multinationals zoals Vanderlande duurzame uitdagingen aanpakken. Hiermee sloten we twee intensieve en leerzame dagen af, waarin de deelnemers elkaar weer een stukje beter hebben leren en weer meer van de markt en de sector hebben gezien.