Ontwikkelingen in de tuinbouwtechniek stoppen niet

Alhoewel Corona ook zijn invloed heeft gehad op het Young AVAG ontwikkeltraject zijn we weer op volle kracht bezig! De eerste bijeenkomsten zijn weer geweest. Voor de deelnemers van Young AVAG was het 9 juli zo ver. Opgedane kennis, netwerk en nieuwe inzichten die ze de afgelopen twee jaar hebben verzameld in dit programma werd op de proef gesteld. In groepjes van vijf kregen ze de vraag gesteld “Hoe ziet een glastuinbouw-productielocatie eruit in 2030?”. Geen eenvoudige vraag, ook al zit jij, je bedrijf, je netwerk en klanten bovenop en midden in de ontwikkelingen. Wellicht zelfs een onmogelijke vraag om in één middag tijd te beantwoorden, maar, het zet je wel aan het denken. En niet alleen de Young potentials van de AVAG maar ook de jury en hopelijk na het lezen van dit bericht u ook.

Wat de jury het meest opviel was de verschillende zienswijzen van de groepen. Veel dezelfde onderwerpen kwamen aan bod zoals energie, arbeid, water, omgeving, maatschappij, consument, etc. Alleen de invulling van de onderwerpen liep flink uiteen. Zo bedacht een groep hun kassen te bouwen met 3D printers. Deze manier van werken laat het toe om vormen te creëren die tot nog toe niet mogelijk waren te maken, dit kan radicaal invloed hebben op het kas ontwerp. Een ander team dacht aan schuine gevels voor de afwatering of zelfs kernfusie als ultieme hernieuwbare energie vorm. 

Team ‘The day after tomorrow’

Wie het beste idee had vond de jury lastig te besluiten, welk consensus de jury wel heeft kunnen bereiken is dat de groepen gezamenlijk hét antwoord in handen heeft. Maar, zoals het bij elke wedstrijd betaamt kan maar één groep de winnaar zijn. Een jury bestaande uit Annie van de Riet (voorzitter AVAG), Quincy von Bannisseht (strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland), Hidde Boersma (spreker, bekend van Ecomodernisme), Sebastiaan Breugem (Operational Director at Breugem Horticulture), Bart Stengs (Sectormanager Glastuinbouw bij Achmea) mocht dit moeilijke besluit gaan nemen.
Team ‘The day after tomorrow’, bestaande uit Brigitte Nugteren (Ridder Groep), Rob van den Ende (Gakon) en Pieter Ammerlaan (Havecon), werd gekozen tot winnaar “YOUNG AVAG – KAS2030 CHALLENGE”!

Onderscheidend in hun verhaal was de haalbaarheid van het concept. Combinaties van data en groene vingers, automatisering en fysieke handjes, duurzame energiebronnen en efficiënt water management moeten de KAS2030 ‘future proof’ maken. Daarnaast werd voorgesteld de maatschappij en omgeving meer bij de sector te betrekken. Met het dalend aantal tuindersjongeren is het van groot belang om ook mensen van buiten de sector te enthousiasmeren voor de glastuinbouw en al zijn facetten.

Meer weten over de ideeën?

De groepen zullen de beste ideeën verzamelen en aan u presenteren op het AVAG event “Future Trends & Innovations” in november.

 

Young AVAG 2

Een naderend einde van zo’n mooi programma moet natuurlijk een vervolg krijgen!
Goed nieuws! In het najaar van 2020 gaan we van start met de tweede groep.

Word je enthousiast van bovenstaande of ben je geïnteresseerd hoe het hele programma eruit ziet? Neem contact met ons op!

AVAG Lindy van der Drift - Communicatie@avag.nl

Florpartners Matthijs Jasperse - m.jasperse@florpartners.nl