Stolze bereikt overeenstemming met investeringmaatschappij

Stolze uit Maasdijk, wereldwijd actief op het gebied van technische installaties in tuinbouwkassen, heeft met investeringsmaatschappij HAL overeenstemming bereikt om een meerderheidsbelang in de familieonderneming te nemen. Het bedrijf, opgericht in 1969, weet zich met HAL verzekerd van een stabiele aandeelhouder om op lange termijn internationaal verder te groeien, zo meldt het bedrijf.

De aandeelhouders Niels van den Ende (lid van het MT en commercieel verantwoordelijk voor de Benelux), Theo Stolze (verantwoordelijk voor export) en Carel van Ruijven (Operationeel Manager) blijven als aandeelhouder werkzaam binnen Stolze.

"Onze nieuwe aandeelhouder heeft een sterke strategische visie op de toekomstige ontwikkelingen in de internationale tuinbouwsector", aldus Jilles Goedknegt, CEO van Stolze. "En die visie ligt in lijn met de onze. Vooral wat ervoor nodig is om onze groeidoelstellingen en internationale expansie de komende jaren te realiseren."

Onderdeel van deze visie is om via gerichte deelnemingen een groep te formeren van toonaangevende bedrijven die alle actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen in de totale toeleveringsketen van tuinbouwprojecten. "Dat kunnen diverse bedrijven zijn, van kassenbouwers, automatiseerders tot servicebedrijven. Die bedrijven moeten samen het antwoord geven op de toenemende vraag van investeerders naar turnkey-oplossingen in Amerika, Azië, het Midden-Oosten, Rusland. Het gaat dan om tuinbouwprojecten die almaar groter en complexer worden en meer samenwerking vereisen tussen gespecialiseerde leveranciers", aldus Goedknegt.

In Nederland is het volgens Theo Stolze veelal de teler zelf die zijn installaties voor zijn kassen koopt, in het buitenland daarentegen zijn het vaak investeerders die een totale teeltoplossing zoeken. "Daarbij is de kwaliteit en integratie van installaties van steeds groter belang. Ze worden complexer en in toenemende mate kritischer voor de beheersbaarheid en het rendement van de teelt. HAL ziet die ontwikkeling ook heel scherp. Aanvullend bewijs daarvan is ook hun voornemen een belang in kassenbouwer Prins Group te nemen. Als we deze weg nu niet inslaan, kunnen we zomaar over enkele jaren worden ingehaald."

"Om de groei die we de komende jaren willen realiseren in goede banen te leiden, zal HAL Investments straks van grote meerwaarde zijn", voegt Niels van den Ende daaraan toe. "We krijgen naast een stabiele en kapitaalkrachtige aandeelhouder, een partij met expertise en slagkracht om onze bedrijfsprocessen verder te helpen professionaliseren, nieuw talent aan te trekken en ons pallet aan services nationaal en internationaal uit te breiden. Tegelijkertijd willen we het familiebedrijf blijven wat we altijd zijn geweest. Een bedrijf met korte en toegankelijke lijnen. HAL voelt dat aspect ook heel goed aan vanuit de eigen historie."

Stolze realiseerde in 2019 met ca. 121 FTE een netto-omzet van €95 miljoen. Het bedrijf heeft in Nederland vestigingen in Maasdijk en Aalsmeer. In het buitenland werkt Stolze veelal met dealers en heeft in diverse landen servicepunten om lokaal klanten van service te kunnen voorzien.

 

Bij de transactie werd Stolze geadviseerd door Triple Group, het kennis en netwerkcentrum voor de glastuinbouwketen.

Afronding van de voorgenomen transactie is onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, waaronder goedkeuring door de mededingingsautoriteiten, en wordt in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. Nadere financiële details van de transactie worden niet bekend gemaakt.