Hogere lichttransmissies maken investeringen nieuwe kassen rendabel

Toekomstgerichte glastuinders beoordelen nieuwe kasconcepten en klimaatneutraler telen vooral op de effecten voor hun marktpositie. Een hogere lichttransmissie is cruciaal voor verbetering van de fysieke opbrengst en daarmee het bedrijfsresultaat. Beperking van het warmtegebruik heeft in vergelijking met verbetering van de lichttransmissie beperkt bedrijfseconomisch resultaat. Dit blijkt uit onderzoeken van Wageningen Economic Research, DRIFT (Erasmus Universiteit) en HAS Hogeschool in opdracht van innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron (KaE), een initiatief van de glastuinbouwsector en het ministerie van Economische Zaken.

Den Haag, 1 september 2017

De meeste glastuinders kozen, ten tijde van het onderzoek, voor nieuw ontwikkelde kassen met diffuus glas en anti-reflectie coating boven innovatieve nieuwe energiebesparende kasconcepten. Vergroting van de productwaarde voor de klant, verbetering van productie-efficiëntie en verhoging van productkwaliteit zijn de belangrijkste drijfveren van glastuinders voor aanschaf van een nieuwe kas. Doorberekeningen laten zien dat de lichttransmissie van het kasdek bepalend is voor het economisch resultaat van een nieuwe kas of kasconcept. Hiermee sluiten kassen met diffuus glas en anti-reflectie coating aan bij de belangrijkste drijfveren van glastuinders.

De ontwikkeling van innovatieve kasconcepten hebben veelbelovende technieken en materialen voor extra warmte besparing en lichttransmissies opgeleverd. De sterke kanten van nieuwe concepten zoals 2SaveEnergy-kas en de Winterlichtkas zouden echter gecombineerd moeten worden om de optimale ‘hybride’ versie te realiseren waarin overdag lichttransmissie centraal staat en ’s nachts het binnenhouden van warmte.

Economische prikkels, faciliteren van plannen en organiseren van debatten

Het onderzoek geeft aan dat het KaE-programma klimaatneutraler telen en nieuwe kasconcepten kan stimuleren via drie hoofdmaatregelen: (i) het organiseren van het maatschappelijk debat over marktconcepten voor klimaatneutrale producten, (ii) het faciliteren van plannen voor aanleg van warmtenetwerken en ontwikkeling van nieuwe geïntegreerde teelt- en kasconcepten, en (iii) het ontwikkelen van economische prikkels voor vermindering van CO2-uitstoot. Omdat veel glastuinders zich bij de bedrijfsinnovatie weinig gesteund voelen door lokale overheden, wordt geadviseerd om ook lokale overheden actief te informeren over de energietransitie van de glastuinbouw en hen te ondersteunen bij het daarop aanpassen van hun regelgeving.

Over Kas als Energiebron (KaE)

De ambitie van KaE voor 2020 is tweeledig: in bestaande kassen kunnen telen met 50% minder CO2-emissie ten opzichte van 2011 en in nieuwe kassen kunnen telen zonder CO2-emissie (klimaatneutraal). De plannen voor de bouw van nieuwe kassen in 2020 zijn nu in ontwikkeling. Met de bevindingen uit dit onderzoek kan daarin worden bijgestuurd.

 

Voor AVAG Leden

klik hier voor het onderzoek