Event ‘Future Trends & Innovations’ op 12 december: focus op perspectief AI in glastuinbouw

Op dinsdag 12 december kijkt de glastuinbouw weer een middag vooruit: tijdens Future Trends & Innovations. Organisatoren AVAG, Stichting Hortivation, TNO en GreenTech hebben een actueel thema gekozen: ‘AI in horticulture - de gamechanger voor de sector?’ Chief Scientist Peter Werkhoven van TNO is die middag te gast in het World Horti Center om die vraag van context te voorzien. In parallelsessies wordt het thema vervolgens verder uitgediept. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos aanmelden voor het event.

AVAG_FutureTrends2023_Advertentie-1170x240-RGB-01.jpg

Modellen voor kunstmatige intelligente bestaan al langer. Door de komst van diverse AI-gestuurde modellen die automatisch teksten kunnen verwerken en kennisvragen kunnen beantwoorden kwam de technologie dit jaar in het middelpunt van de belangstelling te staan. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie gaan echter veel verder. Ook voor bedrijven kunnen AI-tools van ongekende betekenis zijn. Een van de sectoren waar de technologie een grote toekomst wordt voorspeld is de glastuinbouw. Het telen van gewassen onder geconditioneerde omstandigheden levert nu al een grote stroom aan data op. De inzet van sensoren zoals op plantniveau kan die hoeveelheid data alleen nog maar laten toenemen. Waar de menselijke geest tekortschiet om al die data te analyseren en te combineren, springt AI moeiteloos bij.

 

Succesvolle inzet AI bij grote tuinbouwbedrijven

Het voorspellen van het gedrag van het gewas, en daarmee het optimaliseren van de teeltstrategie, wordt daarmee beter mogelijk. Grote tuinbouwbedrijven maken al gebruik van die mogelijkheden, en met succes. Waar die ontwikkeling eindigt, is dinsdag 12 december onderwerp van gesprek tijdens Future Trends & Innovations.

Keynote speaker: Peter Werkhoven

Het jaarlijkse event heeft Peter Werkhoven als keynote speaker uitgenodigd. Hij is binnen TNO verantwoordelijk als Chief Scientist en is daarnaast hoogleraar computer science aan de Universiteit Utrecht. Met zijn ervaring in de toepassing van kunstmatige intelligentie in tal van sectoren kan hij een goed beeld schetsen van wat de glastuinbouw te wachten staat.

Zes parallelsessies

Na zijn speech zijn deelnemers aan het event in de gelegenheid om verder te praten over die toekomstperspectieven. Dat gebeurt tijdens de zes parallelsessies die een gevarieerde subthema’s behandelen, zoals  data driven growing, autonome teeltaansturing in komkommer of het vergroten van de toegang tot vers voedsel. Elke deelnemer kan twee sessies van een klein half uur bijwonen.

Programma

Het event Future Trends & Innovations wordt gehouden in het World Horti Center in Naaldwijk. Het programma begint om 14.30 uur met een inloop. Van 15.00 tot 16.10 uur staat Peter Werkhoven op het podium voor zijn presentatie. Na afloop van de tweede serie parallelsessies, rond 17.30 uur, is er twee uur lang de gelegenheid om bij te praten met andere deelnemers tijdens de borrel met het aansluitende buffet.

Aanmelden is mogelijk via www.aanmelder.nl/futuretrends2023. Deelname aan de middag is gratis. De organisatie is een co-productie van AVAG, Stichting Hortivation, TNO en GreenTech.