Samenwerking Hortivation en TNO om wereldwijde voorsprong Nederlandse tuinbouw te behouden

Doorontwikkelde software adviseert investeerders in mondiale tuinbouwprojecten

15 januari 2019 – Gisteren gaven Paul de Krom, voorzitter Raad van Bestuur TNO, Theo Sanders, voorzitter Hortivation, en Harm Maters, plaatsvervangend voorzitter Hortivation, het startsein voor de gezamenlijke doorontwikkeling van de softwareapplicatie SIOM. Deze applicatie adviseert mondiale investeerders bij hun beslissingen in de Nederlandse tuinbouwtechnologie. Deze proactieve innovatie ondersteunt de koploperspositie van de Nederlandse tuinbouwsector. 

Het Systeem Integratie en Optimalisatie Model (SIOM), zoals de software voluit heet, biedt een integrale simulatie van het gehele teeltproces en de mogelijke scenario’s en het beste rendement, waar ook ter wereld. De tuinbouwtoeleverancier kan zo het meest optimale kas- en teeltsysteem aanbieden, berekend op lokale klimaat en economische omstandigheden. Gezamenlijk investeren Hortivation, het innovatieplatform van AVAG, en TNO ca 2,8 miljoen euro in de doorontwikkeling van SIOM.

Egon Janssen, TNO, licht toe: “Een kas is een samenspel van vele technologieën waar je aan kunt sleutelen. Op elke plek van de wereld moet je een andere combinatie kiezen. SIOM geeft hier inzicht in en geeft waardevolle informatie over terugverdientijden, bedrijfsresultaten en efficiëntie. Deze aspecten zijn zeer relevant voor investeerders om een zo hoog mogelijke opbrengst tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.”

Harm Maters, Hortivation: “We zijn zeer trots op de Nederlandse tuinbouwsector. De exportgroei bevestigt de kracht van de sector. Minstens zo belangrijk is de sterke kennis en innovatiekracht van ons land. Met SIOM hebben we een goed voorbeeld van een proactieve innovatie waarbij de expertise van de Nederlandse technologiebedrijven wordt samengebracht met het digitale kennisdomein van kennisinstelling TNO. Nog belangrijker is dat het leiderschap van de Nederlandse tuinbouwtechnologie in de wereldwijde voedselproductie met deze dienstverlening wordt versterkt!”

Hortivation en TNO werken sinds 2015 samen aan SIOM. Met de ontwikkeling wordt ingespeeld op de internationaal toenemende vraag naar glastuinbouw. SIOM is, na CASTA en Glazen Stad, het derde project waarbij Hortivation en TNO de samenwerking aangaan.

 

Onderschrift foto: Met een druk op de knop ‘Enter’ geven Paul de Krom (m), voorzitter Raad van Bestuur TNO, Theo Sanders (r), voorzitter Hortivation, en Harm Maters (l), plaatsvervangend voorzitter Hortivation, het startsein voor de doorontwikkeling van SIOM, dat de Nederlandse tuinbouwsector koploper moet houden.