Digitale handelsmissie Colombia

De Medicinale Cannabis Sector in Colombia is booming en kijkt naar Nederland om te innoveren

2020 was het recordjaar voor de cannabishandel in Colombia. Volgens cijfers van de Colombian Association of Cannabis Industries (Asocolcanna) bedroeg de totale export aan het einde van 2020 4,5 miljoen USD. Dit is meer dan vertienvoudigd ten opzichte van 2019 (totale export 350 duizend USD in 2019). Hiermee bereikte Colombia in 2020 het hoogste exportvolume van cannabisproducten wereldwijd. Hieronder valt niet alleen de medicinale sector, maar ook cosmetica en benodigdheden voor industrieën.

Colombia is van plan om ‘s wereld grootste leverancier te worden voor legale marihuana, hiervoor wordt voornamelijk naar Nederlandse technieken gekeken. Zo is er veel vraag naar tuinbouwtechnologie en innovatie, ter verhoging en verduurzaming van de productie en ter bezuiniging op arbeidskosten, ook liggen er veel kansen op het gebied van oplossingen voor de verwerking en extractie van cannabis.

“Het starten van een exportproces van zowel cosmetica als oliën en zaden, die tot nu toe de belangrijkste basis waren, is om geleidelijk de wereld van cannabis over te nemen, vooral in landen als de Verenigde Staten, onze belangrijkste bestemming. ”, zei Rodrigo Arcila directeur van Asocolcanna.

Volgens gegevens van de branchevereniging Asocolcanna gaat 65% van de totale export van Colombia naar de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 15%, Australië 11%, Duitsland met 3% en Israël met 2%. Andere landen waar Colombia naar exporteert betreffen Zuid-Afrika, Tsjechië, Zwitserland en Peru.

Deze productie komt met 54% uit de regio Antioquia, gevolgd door Cundinamarca met 22%, Bogotá met 15%, Magdalena met 8% en Valle del Cauca met 1%.

Volgens gegevens van Euromonitor International bedroeg de omvang van de wereldwijde cannabismarkt in 2018 150 miljard USD, terwijl het aandeel legale cannabis slechts 8% van de totale markt bedroeg.

Een belangrijke impuls wordt gegeven door buitenlandse investeringen in de sector, voornamelijk door Noord-Amerikaanse investeerders. De totale investeringen in 2018 en 2019 worden geraamd op 600 miljoen USD. Grotendeels omdat het relatief goedkoop is om cannabis te produceren in Colombia. Deze investeerders kiezen voor hoogwaardige technologie en kijken nadrukkelijk naar Nederland.

 

Beleid Medicinale Cannabis in Colombia

Het beleid van de Colombiaanse overheid voor de productie van medicinale cannabis is vooruitstrevend. Licenties worden afgegeven en experts voorspellen een veelbelovende toekomst in deze sector, zo heeft een onlangs gepubliceerde studie de mogelijke bijdrage aan het BBP op 17 miljard USD geschat. Een lange termijn positie als grote exporteur met een wereldmarktaandeel van circa 40% behoort tot de mogelijkheden. Niet alleen is cannabis de facto gelegaliseerd, Colombia zet zich met ruimhartige steun van de regering volop in om een leidende rol te gaan spelen op de wereldmarkt voor (medicinale) cannabis. 

Digitale handelsmissie

 

Heb je belangstelling voor de kansen die de medicinale cannabis sector in Colombia biedt? Meld je dan aan voor deelname aan de handelsmissie, die door Holland House Colombia en Control Union wordt georganiseerd van 18 t/m 20 mei 2021 aanmelden kan tot 12 maart via deze link.

 

 

 

Over Colombia

Colombia, met zijn 50 miljoen consumenten en een schat aan natuurlijke hulpbronnen, is de derde economie van Latijns-Amerika. Het land maakt deel uit van verschillende regionale politieke en economische samenwerkingsinitiatieven en heeft een aanzienlijk aantal vrijhandelsakkoorden gesloten. Colombia heeft daarom ook een stabiele en relatief open economie.

De agrarische sector van Colombia biedt werkgelegenheid aan bijna 5 miljoen personen en wordt beschouwd als de motor voor de toekomstige groei van de Colombiaanse economie, welke in de komende jaren naar verwachting met 4-5% per jaar zal groeien.

Colombia kent een grote diversiteit in geografie, klimaat en productieomstandigheden en is daarom in staat om een breed scala van landbouwproducten te produceren. Er is nog veel ruimte voor expansie van het landbouwareaal en één van de producten waar strategisch op ingezet wordt is (medicinale) cannabis.

 

Bron: https://www.agronegocios.co/agricultura/la-industria-local-de-cannabis-logro-exportaciones-por-us45-millones-durante-2020-3101972