De haven en de maakindustrie van de toekomst

Op de reis die onze Young AVAG-ers doormaken belandden zij 13 oktober langs de Maas in Rotterdam, zowel de zuid- als noordzijde. De dag stond geheel in het thema van inspiratie en innovatie. Hiervoor hebben de deelnemers, anders dan anders, een kijkje genomen buiten de eigen sector. De conclusie: ontwikkelingen binnen andere high-tech sectoren bieden nieuwe oplossingen én dagen uit om met andere ogen naar de ontwikkelingen binnen de eigen sector te kijken.

YA2_okt.jpg

De start werd gemaakt bij Floating Farm, ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij. Floating Farm is een initiatief gestart in mei 2019 en biedt inspiratie op het gebied van klimaatbestendigheid, circulariteit en het effectief gebruik van ruimte. De goede publiciteit heeft voor veel succes gezorgd.   De producten zijn populair en Floating Farm heeft veel partners die willen samen werken om de volgende stappen te zetten. Binnenkort zal er ook een drijvende kas bij komen, een project dat direct op extra aandacht van de groep kon rekenen. Wat het meest verbaasde aan de drijvende boerderij: de verticale integratie van meerdere processtappen op een relatief klein en drijvend opperlak. Soms is innovatie gewoon een slimme combinatie van verschillende technologieën op dezelfde locatie.

Met de watertaxi ging het naar de overkant, naar het Innovation Dock van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij, nu een kweekvijver voor onderwijs, onderzoek en innovatieve bedrijven. De rode draad: de haven en de maakindustrie van de toekomst. Tijdens de bijeenkomsten van Young AVAG gaat het naast cutting-edge technologieën ook altijd om persoonlijke ontwikkeling en de vraag hoe de jonge talenten elkaar kunnen versterken. Zo werden ze deze keer uitgedaagd om samen een kettingreactie (ook bekend als ‘Rube Goldbergmachine’) in beweging te zetten. Een mooi symbool voor de wederzijdse afhankelijkheid binnen de tuinbouwsector. De belangrijkste conclusie: In ons werkveld leidt het doordenken, analyseren, tot verlamming van innovatie / vernieuwing. Soms is het goed om maar gewoon te gaan doen!

De deelnemers waren verbaasd over het proces. Waar in eerste instantie geen structuur leek te zijn, bleek uiteindelijk iedereen snel het juiste plekje te vinden en werden de verschillende onderdelen juist heel goed op elkaar afgestemd.

Na de workshop werd de dag afgesloten met eten en een mooi gesprek over samenwerken, ambitie en de toekomst van de sector. Ook hier werd duidelijk hoe belangrijk het is om binnen de sector goed te blijven samen werken, om te innoveren en zo de concurrentie altijd een stapje vooruit te zijn.