Corona Update Landbouwraden 8 april

Hierbij een update van het Landbouwradennetwerk over de gevolgen van covid19 voor belangrijke markten.

Frankrijk:

  • Vanaf zondagochtend 4 april gingen verscherpte coronamaatregelen, die al van kracht waren in 19 departementen, gelden in heel Frankrijk: bewegingsvrijheid is voor iedereen beperkt tot een straal van 10 km rond het woonhuis (zonder formulier, noch tijdsduurlimiet) tussen 6 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds. Reizen tussen de verschillende regio’s of na de avondklok is verboden tenzij hoogst noodzakelijk (en dan alleen mèt een formulier). Er geldt een compleet verbod tot alcoholconsumptie buitenshuis. Crèches, kleuter- lagere en middelbare scholen gaan minimaal drie weken dicht: na het paasweekend wordt één week online lesgeven en daarna hebben alle leerlingen twee weken vakantie.
  • Alle 60.000 niet-essentiële winkels die nog open waren gaan opnieuw in het hele land dicht. Winkels die open blijven (sommigen uitsluitend op afspraak) zijn: supermarkten en alle levensmiddelenzaken, bloemisten, chocolatiers, schoenmakers, autobedrijven, kappers en boekenwinkels.
  • Tuincentra en bloemisten: Het goede nieuws is dat tuincentra en bloemisten open blijven, binnen sanitaire voorschriften, al moet de consument binnen een straal van 10 km van huis blijven. Online tuinieren wordt gestimuleerd. De online verkoop van zaden, planten en bloemen heeft zich afgelopen jaar in razend tempo ontwikkeld. Enkele onlineshops: Le Comptoir des graines, la Ferme de Sainte Marthe voor zaden. Click & Collect voor tuicentra als Jardiland en Truffaut.
  • De finales van het Concours Général Agricole die dit jaar bij gebrek aan de afgelaste SIA-beurs zouden plaatsvinden tijdens een “week van de Franse landbouw” in de vier steden Châlons-en-Champagne, Tours, Angoulême en Montpellier, gaan uiteindelijk helemaal niet door. De organisatoren achten het onmogelijk om met de huidige sanitaire maatregelen de proeverijen van landbouwproducten te houden.
  • Meer gedetailleerde informatie en een link naar verplicht formulier/verklaring is te vinden onder “Coronavirus” op de website Reisadvies Frankrijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Italië:

  • Italië blijft tot eind april opgedeeld in rode en oranje zones. Actuele situatie: https://bit.ly/39SjfXf Zowel in de rode als de oranje zones geldt dat de horeca alleen geopend is voor afhaal (tot 22 uur) en voor thuisbezorging. De avondklok blijft van kracht tussen 22:00 en 05:00 uur. T/m 30 april gelden er stringentere regels voor reizigers naar Italië: naast de negatieve coronatest (niet ouder dan 48 uur) bij binnenkomst, moet  men onafhankelijk van de uitslag 5 dagen in quarantaine en na afloop van de quarantaine periode nogmaals een coronatest ondergaan. Tekst in het Engels (Ministerie van Gezondheid): https://bit.ly/39T453L Uitzonderingen op de maatregelen zijn te lezen onder ‘Exemptions’.
  • Van 1 april t/m 28 mei kunnen meer dan 260.000 Italiaanse landbouw- en agrofoodbedrijven een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het steunpakket van in totaal 800 mln. euro. De landbouworganisaties geven echter aan dat er extra steunmaatregelen moeten komen voor de meest getroffen sectoren: veehouderij, agrotoerisme, groenten- en fruitsector (ook zwaar getroffen door extreme weersomstandigheden), de wijn- en biersector en de kwaliteitssegmenten die hun afzet in de horeca hebben. Volgens de laatste statistieke gegevens hebben 4 op de 10 bedrijven (nog) geen enkele financiële ondersteuning gekregen.
  • Marr, marktleider in Italië op het gebied van distributie aan de foodservice, ziet een positieve sluiting van de balans van het eerste kwartaal van dit jaar. Het bedrijf heeft vertrouwen in terugkeer van de resultaten naar het niveau van 2019 bij een volledig herstel van het toerisme bij eind 2023. Made in Italy en ‘Food experience’ zullen belangrijke drijfveren blijven voor toeristen bij de keuze van hun bestemming. De nieuwe strategie van het bedrijf voor de middellange termijn richt zich op duurzaamheid en digitale ontwikkeling.
  • De vereniging van groenten- en fruitcoöperaties van de belangrijke productieregio Emilia Romagna geeft aan dat de kosten voor biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen zijn opgelopen tot vijf keer de oorspronkelijke prijs aan het begin van de pandemie. Kosten voor packaging variëren tussen de 15% en 20% van de uiteindelijke verkoopprijs aan de consument. Deze enorme verhoging van productiekosten (naast eveneens een toename van kosten voor energie) leidt tot een onhoudbare situatie voor de producentenorganisaties. Gedurende de pandemie bleek de consument veel vaker te kiezen voor verpakte groenten- en fruitproducten met voorkeur voor biologische afbreekbare verpakkingen. De productie daarvan is echter in handen van een klein aantal multinationals. De toename van de vraag, de beperkte beschikbaarheid van materiaal en het kleine aantal leveranciers zorgen voor buitenproportionele prijslijsten met gevolgen voor de gehele keten. 

Polen:

  • De huidige restricties worden verlengd met een week, tot 18 april. O.a. shoppingmalls, winkels > 2.000 m2, kappers, hotels en restaurants blijven gesloten. Indien u naar Polen reist, check altijd het laatste reisadvies om te bepalen welke regels, waaronder negatieve test en of quarantaine, gelden.
  • De aanvullende restricties die in Polen nu 2 weken gelden hebben een effect op de prijzen van levende varkens. Kleinere bestellingen voor Pasen vanuit de retail hebben de prijzen doen dalen.

Tsjechië:

De noodtoestand wordt niet verlengd na 12 april. Daarmee komt dan in ieder geval het verbod om te reizen tussen districten te vervallen, alsmede de avondklok. Ook boerenmarkten en botanische tuinen zullen weer open mogen gaan. Er blijven strenge voorwaarden gelden om het land in te reizen, die per risico categorie verschillen. Nederland valt daarbij sinds 5 April in de hoogste risico categorie waarbij een antigen-test niet ouder dan 24 uur noodzakelijk is, alsmede een PCR test niet ouder dan 3 dagen alvorens men ook dan nog verplicht in quarantaine gaat. Informatie kunt u vinden op de site van Tsjechische overheid.

Duitsland:

  • De huidige Corona-regels in Duitsland zijn in principe verlengd tot 18 april 2021. Dit betekent dat naast de digitale registratie en de quarantaineverplichting van tien dagen voor reizigers uit bijzonder getroffen gebieden (waaronder Nederland) een negatief testresultaat overlegd moeten kunnen worden om Duitsland binnen te komen. Verder gelden er momenteel geen beperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland. De quarantaineverplichting is niet van toepassing voor doorreizenden zonder symptomen. Bovendien bestaan er vrijstellingen om het economische verkeer in stand te houden. (website Bundesregierung en BMI)
  • Topagrar en Agrarheute berichten over de hoge prijzen voor melk en consumptie aardappelen die samenhangen met de coronacrisis.
  • De vakbond voor agrarisch personeel (IG Bauen-Agrar-Umwelt) heeft het initiatief “Faire Landwirtschaft” gelanceerd waarmee ze dit seizoen extra gaan opletten op bescherming tegen coronabesmettingen van seizoenspersoneel in de landbouw https://igbau.de/Binaries/Binary15315/InitiativeFaireLandarbeit-Bericht2020.pdf
  • Vakantieboerderijen dringen aan op een duidelijk tijdschema voor de opening in de aanhoudende gespannen Corona-crisis. Zij klagen ook over het gebrek aan erkenning als een gelijkwaardige vorm van exploitatie. De situatie is ernstig voor de ongeveer 3.700 landbouwbedrijven die als hoofdactiviteit toerisme bedrijven in de vorm van een zogenaamde "coöperatie" en die tot dusverre door de mazen van de Corona-steunregeling zijn gevallen. De deelstaten worden opgeroepen om gebruik te maken van de zogenaamde "hardheidssteun" voor de vakantieboerderijen.

Verenigd Koninkrijk:

  • De Lagerhuiscommissie voor Environment, Food & Rural Affairs heeft een rapport gepubliceerd over Covid-19 en de voedseltoeleveringsketen. Aanbevelingen van de commissie zijn o.a. het opstellen van een jaarlijks rapport over voedselzekerheid, het aanstellen van een minister voor voedselzekerheid, bezien of het recht op voedsel in de wet kan worden vastgelegd, het garanderen van de toegang tot voedsel voor kinderen die in armoede leven, en betere ondersteuning door supermarkten van kwetsbaren en mindervaliden in toegang tot voedsel (bijv. lagere bezorgkosten, geen minimale uitgave).
  • Schapenhouders in Noord-Ierland krijgen toegang tot een steunfonds van 1,2 miljoen pond n.a.v. het ineenstorten van de wereldwijde markt voor wol.
  • De Engelse varkenssector vraagt de regering om een steunpakket van 3,2 miljoen pond ter compensatie van lagere prijzen ingesteld door de verwerkers (vanwege hogere karkasgewichten) en een stop op de export naar China.
  • Volgens cijfers van onderzoeksbureau Kantar hebben in 2020 ten opzichte van 2019 ongeveer 630.000 extra huishoudens hun vlees gekocht bij onafhankelijke slagers. Vooral koteletten, rollades en worstjes deden het goed.
  • De verkoop van food-to-go in het VK is in 2020 met 45,5% afgenomen vanwege de coronacrisis. De verwachting is echter dat de markt dit jaar weer met 32% zal groeien en in 2024 volledig hersteld zal zijn.

Chili/Argentinië/Uruguay:

De Chileense hoofdstad Santiago zit ondanks de goede voortgang van vaccinaties in het land (bijna 7 miljoen van de 17 miljoen personen) sinds 2 weken weer in strenge lockdown. De Argentijnse president -ondanks zijn vaccinatie met Covid besmet - kondigde woensdag weer maatregelen aan na afloop van de Paasvakantie. Het was een zomer met veel vrijheden, maar met een flinke stijging van de besmettingen is de tweede golf duidelijk begonnen. Hij stelde per vrijdagavond een avondklok in van 00.00-06.00, geen bezoek meer over de vloer thuis, en restaurants blijven open maar moeten om 23 u sluiten.  Situatie in Paraguay is nijpend, en ook in Uruguay grijpt het virus weer om zich heen. Voor de agro in deze landen geen bijzondere gevolgen.

Kenia:

  • As at 6th April 2021, Kenya has reported 139,842  positive cases, with 2,217  fatalities
  • The United Kingdom has banned people travelling from Kenya from entering England to prevent spread of Covid-19 . British, Irish origin and third-country nationals with residence rights in the UK arriving in England from Kenyan territory, will however be required to quarantine in a hotel, beginning April 9th, 2021. In return, Kenya has imposed a 14-day quarantine restriction on all UK arrivals While in isolation, the passengers will be subject to two PCR COVID-19 tests, on day 2 and day 8 of their quarantine, at their own cost.
  • Kenya Airways (KQ) has suspended passenger flights between Kenya and the United Kingdom (UK) effective April 9, 2021 until further notice amid a diplomatic row. KQ, said the suspension is in line with the directive issued by the government of Kenya suspending all flights from the UK effective midnight April 9. 
  • Kenya’s inflation rose to 5.9% in March from 5.8% in February on the back of increased cost of transportation, fuel and basic foodstuffs. This signals hard times for homes and businesses already battling debilitating Covid-19 pandemic knocks on earnings. 

Tanzania:

The country stopped publishing data on Covid since April 2020 which stood at 509 confirmed cases and 21 confirmed deaths. Tanzania is set to take a new direction in tackling the Covid-19 pandemic after the new President intention to constitute a committee of health sector professionals who will look at the issue and chart out a path for the country.

China:

China's State Council Information Office on Tuesday issued a white paper titled “Poverty Alleviation: China's Experience and Contribution”. Recently, "Dual circulation" has been frequently used on Chinese media. Chinese President Xi Jinping has repeatedly talked about dual circulation. This is the new economic development strategy implies that China aims to reduce the reliability on global integration and meanwhile to expand the domestic commerce.

Vietnam:

  • In the first quarter, agricultural products such as rubber, tea, vegetables, cassava, shrimp and forestry products earned high export value, bringing total export turnover of agricultural products to nearly US$11 billion. The export turnover of agricultural, forestry and fishery products in Q1 was estimated at $10.61 billion, up 19.7% over the same period last year. The US continues to surpass China as the largest foreign market. The US, China, Japan and South Korea accounted for 29% of market share (value increased by 45.8% compared to 2020). 
  • Vietnamese poultry finds its way onto more foreign plates. Apart from maintaining the domestic market, Vietnamese poultry businesses are expanding their reach to foreign markets like Myanmar, Japan, Hong Kong and Russia. The national poultry flock increased from 100 million in 2010 to 530 million last year. Poultry meat production also rose from 600,000 to 1.4 million tonnes over the past decade, and the output of eggs reached 14 billion in 2020, up from 6 billion ten years ago.