Corona Update Landbouwraden 22 april

Hierbij een update van het Landbouwradennetwerk over de gevolgen van covid19 voor belangrijke markten.

Italië:

  • Op 21 april werd de laatste hand gelegd aan een nieuw wetsdecreet dat ingaat op 26 april met versoepelingen die vooralsnog geldig zullen zijn tot 31 juli. Vanaf 26 april zal het grootste deel van de Italiaanse regio’s weer geel worden; daar mag de horeca weer open zowel tijdens lunch als diner; tot 1 juni is alleen buiten serveren toegestaan, daarna ook binnen tot 18 uur ’s avonds. De avondklok van 22 uur wordt gehandhaafd tot 1 juni (met mogelijk herbeoordeling eind mei op basis van epidemiologische gegevens). Vanaf 15 mei mogen in de gele gebieden de winkelcentra ook weer in de weekenden open. Vanaf 15 juni is het houden van congressen en beurzen weer toegestaan, ook met deelname van buitenlandse exposanten. Verplaatsingen tussen regio’s (ook rode en oranje) zal mogelijk zijn met een ‘green pass’ (voor wie gevaccineerd is of hersteld is van Covid-19 (geldigheid van 6 maanden) en voor wie een negatieve uitslag van een Covid-test kan tonen (moleculair of antigeen, geldigheid 48 uur). Green passes uit andere Lidstaten van de EU worden als geldig erkend in Italië. Voor een overzicht van de actuele situatie betreffende de indeling van de Regio’s en informatie voor reizigers in de Engelse taal: https://bit.ly/2QMff3y; https://bit.ly/3v7lpu6
  • Het voortduren van de beperkingen die gelden voor bruiloften heeft directe gevolgen voor de toelevering van Nederlandse kwalitatief hoogwaardige sierteeltproducten.
  • Landbouworganisaties vragen de overheid om extra steun vrij te maken voor landbouwbedrijven die getroffen zijn door de dramatische effecten van de bruuske temperatuurswisselingen en extreme weersomstandigheden. Gegevens van de ‘european severe weather database’ (eswd) laten een grote toename zien van deze gebeurtenissen de laatste jaren. De enorme schade aan landbouwgewassen met zeker een halvering van de productie van zacht fruit als abrikozen, perziken, aardbeien en kiwi’s en grote gevolgen ook voor mais, olijven, wijngaarden en sierplanten, komen bovenop de problemen die de bedrijven al ondervinden door de Covid-19 pandemie. Er wordt gesproken van een totaal verlies van 14 mrd euro in 10 jaar tijd, gebaseerd op afname van de nationale landbouwproductie en schade aan gebouwen en infrastructuur op het platteland.  
  • SOS op het platteland: zonder seizoenarbeiders loopt de komende oogst een groot risico. Zonder in werking stelling van het ‘decreet toestroom’ (goed voor de komst van zo’n 18.000 seizoenarbeiders) en zonder de mogelijkheid voor verlenging van huidige verblijfsvergunningen voor al aanwezige buitenlandse werknemers (verlooptijd 30 april, betreft 30.000 arbeiders) loopt de sector het risico dat bijna 50.000 arbeidskrachten niet aan het werk kunnen in deze delicate fase van de landbouwproductie. Landbouworganisatie Coldiretti heeft zelf actie ondernomen, in samenwerking met de autoriteiten en de Italiaanse Ambassade in Rabat, door het opzetten van een ‘task force’ van arbeiders uit Marokko die met een speciale vlucht eerder deze week zijn aangekomen in Italië. Door de huidige luchtstop tussen beide landen kunnen de Italiaanse landbouwbedrijven niet rekenen op hun inmiddels historische en trouwe werknemers uit het Noord-Afrikaanse land. De groep seizoenarbeiders uit Marokko is na de Roemeense in aantal de op één na grootste aanwezig in Italië voor de jaarlijkse oogsten.

 

Polen:

Vanaf 26 april wordt er weer gewerkt op basis van regionalisering: in 11 provincies met de minste besmettingen, waaronder de provincie Mazowieckie waar Warschau in valt, zullen versoepelingen plaats vinden. In de vijf provincies met de meeste besmettingen blijven alle restricties in stand, in centraal zuid zoals Wielkopolska (met de stad Poznan) en Lager-Silezië (met de stad Wroclaw) en Lódz. Daar zijn meer dan 35 besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners.  In alle provincies blijven hotels tot in ieder geval 3 mei gesloten. Ook horeca (m.u.v. afhaal en bezorgdienst) en shoppingmalls blijven overal volledig gesloten. De aankondiging, nu alleen nog beschikbaar in het Pools, is hier te vinden.

 

Slowakije

Sinds maandag 19 april zijn de strenge maatregelen iets versoepeld. Wanneer men een negatieve test niet ouder dan 7 dagen kan laten zien of een vaccinatiebewijs, is het toegestaan o.a. naar winkels en musea te gaan tussen 5.00 uur en 20.00 uur. Vanaf 20.00 uur geldt de avondklok. Zonder negatieve test is het alleen toegestaan om noodzakelijke aankopen te doen zoals voedsel en medicijnen. Indien een reiziger Slowakije in reist blijft quarantaine en registratie verplicht naast een negatieve test. De quarantaine kan worden opgeheven na een (aanvullende) negatieve PCR test. Informatie kunt u vinden op de site van de Slowaakse overheid

 

België:

  • Sinds maandag 19 april eerste versoepelingen van kracht: het reisverbod voor niet-essentiële reizen is opgeheven (wel nog een negatief reisadvies) en scholen zijn weer gedeeltelijk open. Vanaf 26 april mogen mensen buiten weer samenkomen in groepen van maximaal tien personen en zijn niet-medische contactberoepen open als ook niet-essentiële winkels zonder afspraak. Naar verwachting zijn op 8 mei bijna alle 65-plussers in België gevaccineerd. Vanaf dan terrassen weer open, net als pretparken. De avondklok maakt dan plaats voor een samenscholingsverbod tussen 00:00 en 5:00 uur.
  • Door coronacrisis is de vraag naar zachte geitenkaas ingestort. Grotere retailvraag kon niet de vraagterugval vanuit horeca compenseren. Hierdoor richt de geitenmelksector zich nu op markt voor babypoeder (vooral voor export naar Azië). Prijs voor geitenmelk blijft nog redelijk, ondanks verwachte daling van 3-5 cent.

 

Duitsland:

Topagrar en agrarheute bericht over de aanhoudende problemen van de varkenshouders. De door Corona en de AVP gedaalde prijzen zijn nog steeds niet hersteld.

Corona raakt ook bedrijven in de landtechniek. Fendt produceert tot eind april geen nieuwe trekkers meer omdat een belangrijke toeleverancier zijn onderdelen niet op tijd kan leveren. (agrarheute)

Uitbreiding van 70-dagen-regeling voor seizoensarbeid is besloten: et blijft bij het compromis dat een kortdurige werkgelegenheid met een vrijstelling van de sociale verzekering tot eind oktober van 70 naar 102 dagen verlengd is. Nieuw is een meldingsplicht voor werkgevers om een ziekteverzekering voor hun seizoenarbeiders voor te leggen en een automatische melding aan de Minijobzentrale of een seizoenarbeider reeds andere kortdurige werkgelegenheden in het desbetreffende jaar had. (Agra Europe)

 

Spanje:

Er vindt weer een stijging plaats van het aantal Coronagevallen die lijkt op een 4e golf. In geheel Spanje is het aantal positieve testen nu 230 per 100.000 inwoners, maar de verschillen zijn groot, met de slechtste cijfers in de autonome regio’s Baskenland, Ceuta, Madrid, Melilla en Navarra (boven de 400). 33% van de Spaanse consumenten vertoont ‘hamstergedrag’ nu de start van de 4e golf aangebroken lijkt. Wel zijn inmiddels 13 miljoen vaccins toegediend (op een totaal van 48 miljoen Spanjaarden).

De Spaanse premier heeft desalniettemin aangekondigd dat de alarmstatus in Spanje, die op 9 mei eindigt, niet verlengd zal worden. Het is op dit moment nog niet bekend wat dit gaat betekenen voor de geldende maatregelen in Spanje. Op dit moment zijn de grenzen van de autonome regio’s nog grotendeels gesloten.

De Spaanse Business School IESE heeft de gevolgen voor de Spaanse voedingsmiddelen- en dranken sector in kaart gebracht. Lees meer hierover via deze link Spain: Impact and future of COVID-19 crisis in food & beverage sector | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland

 

Rusland:

  • New cases have ticked up, with about 30% of these in Moscow. The government ascribes this to seasonal factors.
  • On April 20, the Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance held a round table “Covid-19. New vaccines for animals ”. Representatives of the FAO and OIE, together with their Russian counterparts discussed the effectiveness and principle of action of the Karnivak-Kov vaccine, the risks of infection, the need for large-scale vaccination and many other issues. The Karnivak-Kov vaccine is the only preventive drug against COVID-19 for animals registered in the world.
  • The share of exports of food products and agro commodities in January-February 2021 totaled 9.3% versus 6.4% in January-February 2020. The value and actual volume of supplies of these goods increased 37.3% and 39.0%, respectively. The actual volume of fresh and frozen meat soared 84.8%, milk and cream rose 50.6%, fresh and frozen pork grew 38.2%, cheese and quark cheese increased 15.9%, and butter rose 2.0%. Meantime, supplies of fresh and frozen fish dropped 35.7%, and poultry meat declined 4.6%.
  • In terms of consumer habits, Russians are gradually beginning to return to life "before the coronavirus" and have become much less worried about events associated with the new reality, according to a study by The Boston Consulting Group (BCG) and the Romir research holding Russian Consumers. The Russians have become much less worried about the events associated with the new reality. Thus, fears about traveling by public transport, staying at a hotel, visiting parks and restaurants have more than halved.

 

Kenia:

  • As at 20th April 2021, Kenya has reported 152,523 positive cases, with 2,519  fatalities
  • Private sector credit growth hit a six-year high of 9.5% in February, Central Bank of Kenya data shows.
  • The demand for Kenya’s flowers in the export market has recovered to 97%, boosted by spending during the valentine’s period, according to a survey conducted by the Central Bank of Kenya.
  • Technical teams formed by Kenya and the United Kingdom are expected to start talks to establish a bilateral protocol to be used in managing passenger travel during the Covid-19 pandemic.

 

Tanzania:

On 12 April 2021 Russia’s government suspended flights between Tanzania and Russia, with effect to June 1, due to the status of the coronavirus pandemic. Russia accounted for 40% of the 100,000 visitors in January and February 2021. The Russian government said it will review the suspension of flights between the two countries if the pandemic situation in Tanzania stabilizes.

 

South Africa:

For more than a month the number of recorded cases per day has ranged between 700 and 1500. Reports about Johnson and Johnson vaccine’s side effects resulted in a suspension of vaccinations that South Africa has been administering to health workers for almost a month – there are expectations that the Minister of Health will make announcement this week as to whether and/or when the vaccinations will resume.

Meanwhile reports on agrifood indicate the price of food continue grow. For some commodities (e.g. rice) consumers are paying double the amount they were paying at the beginning of 2020. The aggregate hike in food prices has increased by 5.4% year-on-year. This hike is higher than the inflation which currently stands at 3 – 4 per cent compared to the same time in 2020. Food is the biggest contributor to increase in the consumer price index. This is attributed to high demand from African and Asian countries coupled with tight supplies in countries where South Africa imports these food items from.

 

Chili:

  • Sinds begin april geldt naast het Nederlands verbod op vluchten vanuit Zuid-Amerika ook een strikt in- en uitreisverbod in Chili. Deze maatregel geldt voor zowel Chilenen als buitenlanders voor minimaal 30 dagen. Ondanks vier weken strikte lockdown loopt het aantal nieuwe gevallen nog niet sterk terug. Mede door de succesvolle vaccinatiecampagne stelt de Chileense Centrale Bank haar economische verwachtingen naar boven bij. Na de krimp van 2020 voorspelt de bank een groei van 10,8 % voor het tweede kwartaal en 6% voor 2021 als geheel.
  • Als gevolg van de pandemie kampt de Chileense fruitteelt met een tekort aan arbeidskrachten. De aanhoudende interregionale en internationale reisbeperkingen beperken de toestroom van seizoenarbeiders. Bedrijven lossen dit tijdelijk op met onervaren en in verhouding dure lokale werknemers, een extra kostenpost voor de fruitsector.  De vraag naar automatisering neemt hierdoor toe.

 

Argentinië:

  • Last week the president announced new measures in face of a quickly rising second wave. The peak has not been reached yet, while vaccination is ongoing yet relatively slow. Social meetings had already been suspended, and now a curfew from 20-6 h was imposed, as well as restaurants only being able to serve outside until 19h. Schools were ordered to close, but the Buenos Aires City Governor appealed that decision successfully – however higher and other courts are looking into the matter.
  • The Government toughened meat exports with a new control method: entrepreneurs must submit sworn statements indicating data regarding their shipments to avoid imbalances in the domestic meat market (supply, price, quality). Meat sales operations abroad must be made transparent, to avoid under-invoicing and triangulations with neighboring countries. These measures had already been taken by the previous Kirchnerista government. Indicators for that period show that domestic consumption contracted, the purchasing power of wages in terms of meat decreased, exports fell, as did the stock (capital invested) of animals.
  • Good news for soy products exports and the dollars they bring Argentina in pandemic times: the soybean price skyrockets again, reaching USD$ 549/tonne, and rising 80% in one year due to high Chinese demand. Although lack of rain has been an adverse factor in recent months, thanks to high international grain prices, the country will be registering its best harvest measured in foreign exchange earnings in its history. Argentine exports of the oilseed complex were up despite the estimated lower production of the bean due to drought in the summer, and reduced production to 43/45 million tons, against the 49 million tons that had been collected last cycle.