Corona Update Landbouwraden 12 november

Hierbij delen wij de update van de landbouwraden van 12 november 2020

Verenigd Koninkrijk:

  • In verband met de uitbraak van een gemuteerde coronavirusstam onder nertsen in Denemarken en de vrees voor besmetting van dier op mens heeft de Britse regering een verbod ingesteld op personenverkeer van niet-Britse burgers van Denemarken naar het VK, inclusief vrachtwagenchauffeurs. Britten (dus ook chauffeurs) mogen nog wel het land in, maar moeten na aankomst 14 dagen in zelfquarantaine. De vleesindustrie heeft gezegd dat de voorraad bacon niet in gevaar komt door het verbod; Denemarken is de grootste exporteur van varkensvlees naar het VK.
  • In de laatste dagen voordat op 5 november de tweede lockdown in Engeland inging, was suiker één van de meest gehamsterde producten (naast toiletrollen en vaatwasproducten). De verkoop van suiker lag 74% hoger dan in dezelfde week in 2019. Ook ingrediënten als kruiden en oliën werden veel meer verkocht.
  • De firebreak lockdown in Wales is op 9 november opgeheven en heeft daarmee in totaal 17 dagen geduurd. Onder de overblijvende restricties is een maximum van vier mensen van verschillende huishoudens voor gezamenlijk cafébezoek. Ook geldt nog steeds een advies om niet-essentiële reizen te vermijden. De circuit breaker lockdown in Noord-Ierland komt vrijdag a.s. na vier weken tot een eind. Over nieuwe maatregelen wordt nog besloten.

 

Denemarken:

In een uiterst dramatische week is op basis van volksgezondheidsoverwegingen meer dan de helft van de nertsen geruimd en de rest zal (waarschijnlijk) voor 16 november afgemaakt worden. Een aantal nertsen van buiten de risicozones is onder hoge tijdsdruk gevild voor de bontproductie.

Zweden: volgt de nertsensituatie in Denemarken met argusogen. Het heeft een aantal besmette nertsenfokkerijen, maar heeft (nog) niet tot ruimen besloten.

 

Duitsland:

  • De CDU/CSU fractie van de Bondsdag verbaast zich erover dat er blijkbaar toch weer in supermarkten wordt gehamsterd. Bondsdaglid Albert Stegemann: “De verzorging met hoogwaardige levensmiddelen is bij ons op ieder moment verzekerd, met dank aan onze hardwerkende boerenfamilies en onze uitstekende levensmiddelenproducenten. Er is geen reden om te hamsteren”. Duitsland is voor veel fruitsoorten afhankelijk van de invoer. Voor deze producten is de markt stabiel. Volgens de parlementariër is het zinvol om, niet in de laatste plaats om redenen van duurzaamheid, voornamelijk regionaal en seizoensgebonden voedsel te kopen.
  • Na een positieve ontwikkeling in de voorgaande maanden is de stemming in de voedingsindustrie nu omgeslagen. Voor het eerst sinds mei hebben meer bedrijven de economische situatie negatief beoordeeld. De Duitse voedingsindustrie moest in augustus een verdere daling van de export in verband met de corona accepteren, maar kon dit - in tegenstelling tot de voorgaande maand - niet compenseren door goede binnenlandse afzet.
  • Staatsmedia in China meldden dat een Chinese werknemer besmet zou zijn met het coronavirus door de verpakking van een Duitse varkenspoot. De Duitse autoriteiten achten dit onwaarschijnlijk.
  • De sterftecijfers door Corona zullen de komende dagen sterk stijgen. Steeds meer Landkreise en Bundesländer kleuren in Duitsland rood tot dieprood, doordat het zevendaags gemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen per 100,000 inwoners 50-100 danwel meer dan 100 bedroeg. Gedetailleerde informatie is te vinden op: https://experience.arcgis.com/experience/478220a4c454480e823b17327b2bf1d4
  • De Bondsraad (medewetgevend orgaan van de gezamenlijke deelstaten) heeft de weg vrijgemaakt voor de nationale implementatie van buitengewone EU-stabilisatiemaatregelen in sectoren waarin boeren en tuinders worden getroffen door coronagerelateerde verschuivingen in de vraag. Afgelopen vrijdag keurde de Bondsraad de derde wet goed om de door de Bondsdag aangenomen regelgeving voor de landbouwmarkt te wijzigen. De nieuwe verordening implementeert delen van het ondersteuningspakket dat de Europese Commissie eind april lanceerde. Voor boeren zijn er twee specifieke EU-uitvoeringsverordeningen, voor de aardappelsector en voor melk en melkproducten. In de tuinbouw betreft het de uitvoeringsregeling levende planten en goederen in de bloemenhandel. Zie voor meer informatie: https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/bundesrat-gibt-gruenes-licht-fuer-eu-corona-hilfen-zugunsten-der-landwirtschaft-12399574.html

 

Luxemburg:

Luxemburgse overheid baseert haar herstelplan op de pijlers consolidatie, promotie en innovatie, om zo de landbouwsector in staat te stellen haar positie in de hele agro-foodketen te versterken en de Luxemburgse voedselafhankelijkheid van het buitenland te verkleinen. Aanvullende steunmaatregelen zijn er ter hoogte van 2,15 mln euro ter versterking van de sector, zoals steun van 1.000-5.000 euro voor bedrijven die actief zijn in de vleessector (runderen, varkens, schapen en geiten), en een forfaitaire steun van 5.000 euro voor elk lid van een agro-voedselcoöperatie die zich geconfronteerd ziet met aanzienlijke extra kosten als gevolg van de lockdown.

 

Italië:

  • Coronacijfers 11/11/2020: Italië is de grens van een miljoen Covid-19 gevallen gepasseerd. Het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de uitbraak 11 maanden geleden staat op 1.028.424 (zowel slachtoffers als genezen personen). In de laatste telling over 24 uur zijn 32.961 nieuwe gevallen geregistreerd. Voor actuele informatie en veelgestelde vragen zie ook de website van de RVO: https://bit.ly/2UlVYoq. Voor de laatste kleurenindeling van de Italiaanse Regio’s (per 11/11): https://bit.ly/3nice6m  
  • In tegenstelling tot de sterk gedaalde algemene productiecijfers in de industrie (-5,6%), laat de voedingsmiddelensector een groei van 1,2% zien t.o.v. voorgaande maand, en is met een totale ketenwaarde van 538 miljard euro de belangrijkste economische motor van het land is.
  • Zuivel: Na een voorzichtig herstel in de maanden augustus en september door de opening van de horeca en het als noodmaatregel uit de markt nemen van producten, blijft de situatie op de nationale zuivelmarkt kritisch. In de periode januari – september was er een prijsdaling aan de bron van 9,7% t.o.v. dezelfde periode in 2019, voornamelijk veroorzaakt door continue daling van de prijs voor harde kazen (-14,9%) en melk af boerderij (-8,6%). De nationale zuivelmarkt is zwaar belast door een sterke afname van de export veroorzaakt door logistieke belemmeringen op de markt en door restricties en sluitingen t.a.v. de horecakanalen, de belangrijkste afzetmarkt van Made in Italy zuivelproducten. De toegenomen beschikbaarheid van grondstoffen op de nationale markt en daling van de vraag vanuit de verwerkende industrie hebben een sterke afname van import van melk in tanks tot gevolgd gehad. Ook is de import van kazen gedaald (-10% in volume en in waarde). Daarentegen zijn de import van verpakte melk (+6,2% in volume, voornamelijk lang houdbare melk) en yoghurt (+1,8% in volume) toegenomen. Verkoopcijfers op de nationale afzetmarkt laten voor zuivelproducten een groei zien van 8,6% in de periode januari-augustus t.o.v. 2019. Verandering van gewoonten in de restrictieperiode en door smart working, zoals thuis nuttigen van maaltijden en meer tijd voor het thuis bereiden van zoetwaren en bakkerijproducten, hebben een positief effect gehad op de verkoop van onder meer boter (+19%) en yoghurt (+4,5%). Uitzondering op deze stijging is de verkoop van verse melk, product dat minder werd gekocht door de consument gedurende de restrictieperiode en werd vervangen door producten met een langere shelf life, zoals UHT-melk (+11%).
  • De coronacrisis, met smart working, restricties en minder bewegingsvrijheid door de lockdown, minder sport en de tendens tot meer koken, draagt er ook toe bij dat 44% van de Italiaanse bevolking te kampen heeft met gewichtstoename en daarmee meer risico op gezondheidsproblemen loopt.
  • Wetsdecreet ‘Ristori 2’ reserveert binnen het bredere pakket extra 340 mln euro voor bedrijven in de sectoren landbouw, visserij en aquacultuur op het gehele Italiaanse grondgebied om ook voor de decembermaand ontheffing van sociale verzekeringspremies en belastingen te kunnen garanderen. Het budget is bedoeld als ondersteuning voor ondernemers en werknemers in de sectoren die direct of indirect geraakt worden door de meest recente restricties (d.d. 03/11) en betreft onder meer de horecakanalen maar ook de zwaar getroffen wijn- en bierproducenten.

 

Roemenië:

As of November 9, Romania is enforcing a ‘soft lockdown’ for 30 days, at national level, irrespective of the number of Covid-19 cases in each region. Shops must close at 21:00, schools are closed, movement between 23:00 and 5:00 is prohibited. But the most controversial measure is the one of closing down (indoor) traditional agri-food markets. These are markets where small individual producers of mainly fruit and vegetables are selling their products. Parliament is currently trying to overrule this government decision. The Minister of Agriculture has publicly apologised for this measure, but says it is a necessary measure.

 

Polen:

  • The Chief Veterinary Officer will conduct research on mink farms in different regions of Poland related to the occurrence of COVID-19. A scientific team at the National Veterinary Institute has been established to perform tests on animals (minks and pets) if fur breeders would experience symptoms of COVID-19. Fur breeders are being asked to monitor, with special care, the health condition of minks. Each suspicious case (in people or animals) should be immediately reported to the relevant Polish authorities. The Polish authorities are checking if any case of COVID-19 has been confirmed among people who are breeding or keeping minks.

 

Slowakije:

  • De situatie in de horeca verslechtert. Mogelijk gaat tot 47% van de hotels en restaurants failliet indien zij geen adequate steun krijgen in de komende twee maanden, met additionele faillissementen in het voorjaar. Dit zou ook een banenverlies van 36.000 fte betekenen. De overheid heeft een steunpakket voor de toerisme sector opgesteld voor € 100 mln. De steun zal 4-10% bedragen van de inkomsten van vorig jaar en verdeeld worden over 3 jaar.
  • Afgelopen weekend is er een 2e ronde testen geweest van de hele bevolking. Mensen die zich niet hebben laten testen moeten 14 dagen thuis blijven en mogen alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen. 

 

Tsjechië:

  • Sinds 9 november gelden er nieuwe regels voor het inreizen in Tsjechië. Alleen noodzakelijke reizen is mogelijk. Raadpleeg bij een eventuele reis vooraf de website van de Tsjechische overheid https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx Ook in Tsjechië zelf is er een beperkte bewegingsvrijheid waaronder een avondklok van 21.00 uur tot 04.59 uur. De Tsjechische overheid heeft ook een centraal informatie portaal geopend over Corona https://covid.gov.cz/en/
  • De omzet in de horeca is gedaald met 70% m/m en de zaken die openbleven (afhaal en bezorging) zagen de verkoop dalen met 20-25%. De winstmarges zijn aanzienlijk slechter omdat de verkoop van met name drank naar beneden is gevallen.

 

Bulgarije:

  • Free movement of goods: the government issued a decree in April 2020 to protect local food producers. It obliged large retail chains to offer distinct sales space for domestic food products. On October 30th EC advanced an infringement procedure against Bulgaria on free movements of goods violation.

The Minister of Agriculture argued that the ministerial decree doesn’t limit access of foreign food products in the Bulgarian supermarkets. The ministry intends to send reply with good reasoning and arguments to the EC on the letter about starting infringement procedure, but not to cancel the contested governmental decree (which currently is active until the end of 2020).

  • Minks farms in Bulgaria: animal welfare protection NGO urges the government to increase control of the two existing farm in Bulgaria. They also demand new legislation to ban breeding animals for their fur. Bulgarian Food Safety Agency strictly controls the health status but still no Corona positive tests were detected in minks farms.

 

Hongarije:

The most substantive, previously unprecedented restrictions have entered into force at midnight on Tuesday, November 11. It includes a.o. a complete curfew between 8 pm and 5 am, all assemblies are banned, and restaurants are closed (home deliveries possible). Hotels only accommodate guests on business travel.

  • Horticulture: Due to the pandemic, demand for apples increased but production has already suffered substantive weather damages – half of the harvest had already been lost in blossom to frost damage in the spring. As a consequence, apple prices doubled this year, reaching €0.98-€1.27/kg
  • Poultry sector: According to the Poultry Product Council, the combined effects of the COVID-19 pandemic, Avian Influenza and high cereal prices all affected the Hungarian poultry sector severely. The Avian flu outbreak caused damages worth €84 mln. Together with the disruptions in the tourism & horeca sectors, as well as a -25% drop in demand in the food market, shockwaves are going through the poultry supply chain.

 

Servië:

The crisis team will meet Thursday, Nov 12 to access the health situation in the country and suggest introduction of new measures. Last week, new restriction were already introduced like banning seminars and congresses.

  • Grains: Last weeks, there has been unprecedented demand for maize and wheat, which has led to significant price increase. The prices of the two most important cereals rose by no less than 10 percent in a week. In a year period (October-October) corn prices rose 36%. Currently,  0.16 EUR/kg  is the price for maize without a tax, and 0.18 EUR/kg for wheat. The price of soybeans is also high, 0.39 EUR/kg. Serbia still has a significant surplus of these crops at a time when there is a huge demand for them on the world market. China, several Middle Eastern and African countries also bought significant quantities of cereals in recent weeks, to replenish reserves. The optimal sowing time for wheat expired late October. While decades ago, 1/3 of arable land in Serbia produced cereals, today wheat is only sown on about 550 to 650.000 ha.

 

Rusland:

Moscow has recently seen a considerable increase in infection numbers and is expecting the situation to worsen in the coming weeks. From November 13 to January 15, 2021, many restrictions are in place.

  • Minks: The Russian Federation has quite a mink industry, and is watching the situation closely. Producers of mink fur in Russia have not encountered outbreaks and do not have plans to cull their stocks. The Federal Center for Animal Health has completed preclinical trials of a vaccine against the novel coronavirus for animals and plans to conduct expanded studies on minks.
  • HoReCa and Retail: Up to 20% of cafes and restaurants in Russia have ceased their activities since spring 2020. After the introduction of mandatory registration of visitors using a QR code from October 19, the revenue of metropolitan establishments fell by 7% compared to the beginning of the month and by 12% compared to the same period in October 2019. All Moscow restaurants will remain closed on New Year's Eve. There is no intention of a complete lockdown of the restaurant business in Moscow.
  • The country is also concerned about restrictions in international trade based on the detection of the virus RNA on surfaces food and food packaging.

 

China:

  • Shanghai port authorities told the wholesale market to expect COVID inspections on all Australian fruit, seafood. Verbal notification comes as Chinese importers brace for what state media is calling an ‘import suspension’ of various Australian goods. Word from custom clearance agencies has been filtering down to importers across China, telling them that shipments could be severely delayed after Friday.
  • China to disinfect frozen food imports to curb coronavirus spread: Packaging and transport vehicles are to be disinfected before they’re unloaded

It comes after contaminated products were linked to cases among port workers. On November 8, Tianjin found a local confirmed case and quickly entered into the wartime state. Although this was only one confirmed case, it alarmed the authorities as it may be the first person in China infected with imported cold chain food. The notification of Tianjin government has clearly pointed out that the infected person has no history of going out in 14 days, no history of contact with confirmed or suspected cases, no contact with patients with fever and respiratory symptoms, and the only one possibility is that he has a history of contact with imported cold chain food. The outer packaging of a batch of frozen pork imported from Germany tested positive for nucleic acid. This batch of pork was imported through Tianjin Port. After the notification was made in Tianjin, it began to trace back and conducted a nucleic acid test on the people who had been in contact with these imported frozen pork. In the rebound of the outbreak in Beijing Xinfadi wholesale market, it was found that imported cold chain food is likely to be a hidden virus transmission chain. However, no live virus was isolated at that time, and its infectivity could not be proved.

 

Colombia/Peru:

De situatie is precair, de gevolgen voor de economie groot. De horeca en hotels  gaan weer voorzichtig open, maar de gevolgen van de eerste golf zijn desastreus. En de tweede golf moet er nog aankomen. Vooral de toeristische sector is keihard getroffen, met ook hier desastreuze gevolgen voor iedereen die hier formeel maar vooral ook informeel van afhankelijk is. Buitenlandse toeristen zijn nog niet welkom. In Colombia zijn de internationale commerciële lijnvluchten nog niet hervat. Dat gaat zeker tot eind dit jaar duren. De Andes-landen zijn belangrijke exporteur van G&F naar Nederland. Het gaat o.a. om bananen, avocado’s, mango’s, bosbessen, druiven, citrusvruchten en (Peruaanse) asperges. Die export heeft geen noemenswaardige hinder ondervonden van de COVID-19 pandemie/crisis en is tov 2019 wederom toegenomen. Aanvankelijk waren er wat problemen met certificering maar die waren redelijk snel opgelost. De export van avocado zowel uit Peru als uit Colombia heeft zelfs een hele grote vlucht genomen.  

 

Verenigde Staten:

  • Afgelopen dinsdag werden er 135.000 nieuwe COVID gevallen op een dag vastgesteld, een nieuw record voor de VS. Ook werden er 1403 sterfgevallen geteld. Inmiddels zijn meer dat 10 miljoen Amerikanen besmet geweest met Corona en zijn er meer dan 230.000 mensen overleden. Op dit moment neemt vrijwel overal in het land het aantal gevallen toe. Staten en zelfs counties kunnen zelfstandig restricties opleggen. Dit betekent dat de maatregelen per staat maar ook binnen de staat kunnen verschillen. Mogelijk gaat de VS zelfs richting de 200.00 gevallen per dag. Er heerst “pandamic fatique” en daarnaast zal er als gevolg van het koudere weer minder mogelijkheid zijn om elkaar buiten te ontmoeten. Ook vindt de laatste week van november Thanksgiving plaats, veruit het belangrijkste familiefeest van het jaar in de VS.
  • De Meat Export Council signaleert dat in de pandemie de kwetsbaarheid van de vleesverwerkende keten duidelijk is geworden. Door het besmet raken van duizenden medewerkers hebben grote bedrijven moeten sluiten. 80% van de markt voor vlees en vleesproducten wordt gedomineerd door vier enorme producenten. Door de sluitingen ontstonden er  tekorten in supermarkten en stegen de prijzen voor consumenten maar kampten veel veehouders met de vraag waar zij nu naar toe moesten met hun dieren en daarmee ook met verlies van inkomsten. Vooral veel kleine veehouderijen en slachterijen hebben daarvan geprofiteerd doordat  consumenten op zoek gingen naar alternatieve mogelijkheden om aan vlees te komen.

 

Vietnam:

As of November 3, Vietnam’s Ministry of Health confirmed a total of 1,192 cases of COVID-19. However, 1,065 of the affected patients have recovered and been discharged from hospitals. Vietnam has also recorded 35 deaths due to the pandemic, all imported and quarantined on arrival. Vietnam will stick to its strategy of containing COVID-19 rather than rush to secure a supply of a vaccine. Still, the nation is expected to see around 100,000 enterprises shutting shop by the end of this year.

  • Vietnam raked in about US$230 million from fruit and vegetable exports in October, bringing the total for the first ten months of the year to approximately US$2.72 billion, down 12.5% year-on-year. The outlook for fruit and vegetable exports is positive thanks to surging import demand from China and the impact of the EU-Vietnam Free Trade Agreement.
  • Vietnam has become the largest rice exporter in the world and Mekong Delta has had bumper crops.

 

Kenya:

As at 10th November, Kenya has reported 64,588 COVID-19 positive cases, with 1,154 fatalities. Kenya government announced new measures on 4/11/2020 (Link) like a nationwide curfew from 22:00 to 04:00hrs, extended up to 3rd January, 2021.

  • Kenyan fresh flowers will use sea transport as an alternative to air transport to reach international markets. Concern for the flower industry jobs increases, as France, Spain and the UK go into second lockdowns. 
  • Kenya’s avocado exports in 2020 was over 64,000 tonnes compared to 43,000 tonnes in 2019.
  • Coffee and tea farmers benefitted after certification to access international markets was extended;
  • Drones deployed to fight locusts in Northern Kenya in what FAO has termed as the worst outbreak in a quarter of a century.

 

Tanzania:

On 28th October, Tanzania mainland and Zanzibar had a presidential election. With a low turnout, John Magufuli won the second term of five years (2020 – 2025). A week before the election and after Election, internet connection and social media was disrupted, which is still the case at the moment.

 

Rwanda:

Het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen per week is bijzonder laag de laatste tijd (minder dan 10). De verspreiding van covid-19 is met zo’n 5.000 besmettingsgevallen sinds het begin van de pandemie sowieso laag te noemen. Het vliegveld is open en o.a. KLM vliegt weer op Kigali. De impact van covid-19 op de economie en de landbouwsector van Rwanda is echter groot. Zo is er verminderde toegang tot services en inputs, er zijn meer post harvest losses door gesloten grenzen en verminderde toegang tot benodigde faciliteiten, teruglopende prijzen voor boeren door verminderde vraag.

 

Uganda

Er zijn nu circa 13.000 positieve covid-19 cases en ruim 100 sterfgevallen bekend. Per 1 oktober is Entebbe International Airport weer open voor een aantal luchtvaartmaatschappijen (waaronder KLM). Uganda heeft het covid-19 virus lang buiten weten te houden door een vroegtijdig streng beleid.  De landbouw heeft te leiden onder hogere prijzen van inputs. Doordat Uganda landlocked is en covid-19 vooral door vrachtwagenchauffeurs het land binnen kwam, zijn aan de grenzen controles ingevoerd wat leidde tot enorme files en beperkte en vertraagde goederenstromen. De vraag naar voedsel is afgenomen door de sluiting van scholen en beperkte bezetting in restaurants en hotels. De voedselproductie is niet het grootste probleem, wel transport/logistiek/verwerking.

 

Zuid-Afrika:

South Africa has the highest number of covid19 cases in Africa. Since July, lockdown measures are significantly relaxed but recovery is slow. It is reported that about 2.2 million jobs have been lost only during the COVID-19 period. Most of the consumers continue to buy only the most basic food products or depend on charity programmes.. Large stock piles of perishables remain on the retail shelves for a long time, either thrown away or sold when they have lost their good quality. Thus limited buying power is a contributing factor to slow and difficult recovery of the agricultural local market. In addition prices of fresh produce have run sky high over the past months. In essence, the supply chain is marred with limited buying power and high volumes of low quality food products sold at high prices. Still, agriculture has experienced the highest growth and stability compared with other sectors. Between the 4th quarter of 2019 and 1st of 2020, the industry has grown by 27%. This has largely been boosted by the growth in exports, mainly for citrus industry. 2020 Citrus exports were 140 million tons, up from 127 million tons in 2019.