Ontwikkelingen in de Colombiaanse medicinale cannabis sector bieden perspectieven voor Nederlandse toeleveranciers

In mei brachten een aantal AVAG-leden een digitaal bezoek aan Colombia. Via een divers programma oriënteerden zij zich op de mogelijkheden en legden contact met de belangrijkste spelers in deze snelgroeiende industrie in Colombia.

Deze sessie gemist?

Op 22 en 23 juni organiseert Holland House Colombia het "Dutch-Colombian Business Matchmaking Forum" voor Nederlandse bedrijven actief in Agro technologie. Wilt u zaken doen in Colombia? Via de één-op-één digitale matchmaking tijdens de Business Matchmaking Forum, bent u verzekerd van de juiste contacten.

Aanmelden kan hier

Over de Colombiaanse medicinale cannabis sector

Colombia, met haar 50 miljoen consumenten en een schat aan natuurlijke hulpbronnen, is de 3de economie van Latijns-Amerika. Het heeft een stabiele en relatief open economie. Colombia maakt deel uit van verschillende regionale politieke en economische samenwerkingsinitiatieven en heeft een aanzienlijk aantal vrijhandelsakkoorden gesloten.

De agrarische sector biedt werkgelegenheid aan bijna 5 miljoen personen en wordt beschouwd als de motor voor de toekomstige groei van de Colombiaanse economie, welke in de komende jaren naar verwachting met 4-5% per jaar zal groeien.

Colombia kent een grote diversiteit in geografie, klimaat en productieomstandigheden en is daarom in staat om een breed scala van landbouwproducten te produceren. Er is nog veel ruimte voor expansie van het landbouwareaal en één van de producten waar strategisch op ingezet wordt is medicinale cannabis.

Het beleid van de Colombiaanse overheid voor de productie van medicinale cannabis is vooruitstrevend. Licenties worden afgegeven en experts voorspellen het land een veelbelovende toekomst in de sector. Een onlangs gepubliceerde studie heeft de mogelijke bijdrage aan het BBP op 17 miljard USD geschat. Een lange termijn positie als grote exporteur met een wereldmarktaandeel van circa 40% behoort tot de mogelijkheden. Een belangrijke impuls wordt gegeven door buitenlandse investeringen in de sector, voornamelijk door Noord-Amerikaanse firma´s. De totale investeringen in 2018 en 2019 worden geraamd op 600 miljoen USD. Deze investeerders kiezen voor hoogwaardige technologie en kijken nadrukkelijk naar Nederland.