businessmodellen

Als we één ding van de corona-crisis hebben geleerd, dan is het wel hoe kwetsbaar we zijn. Op de eerste plaats natuurlijk qua gezondheid. Wat eerst werd afgedaan als een licht griepje bleek later een virus te zijn dat ook jonge en gezonde mensen kan treffen. De angst was in ieder geval groot genoeg om ons werkzame en sociale leven aan te passen.

 

Onze bedrijven bleken ook kwetsbaar. Was begin van het jaar de orderportefeuille goed gevuld, nu zijn er bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling en uitstel van belastingen. Gelukkig hoor ik dat de offerteaanvragen weer op gang beginnen te komen. Ik hoop van harte dat deze worden getekend en dat de schade dus beperkt kan blijven.

Mogelijk heeft u in deze periode nagedacht over uw businessmodel. Ben ik niet te afhankelijk van een bepaald product, een bepaalde sector en/of een bepaald land? Mogelijk herijkt u als gevolg van de corona-crisis uw strategie.
Om u te inspireren organiseren we op 1 juli  “Greenhouse Technology as a Service” event. Veel van onze leden zijn gefocust op het leveren van producten: van kas- en logistieke systemen tot installaties.
Soms draait een bedrijf op enkele (grote) orders per jaar. Een order missen heeft dan meteen een grote consequentie op het resultaat.

In andere sectoren hebben we gezien dat bedrijven steeds meer over gaan op het leveren van diensten. Voorbeelden dichtbij huis zijn de kopieerapparaten. In het verleden kocht je die gewoon. Tegenwoordig betaal je per kopie. In dat bedrag zitten alle kosten: van afschrijvingen, tot papier, tot onderhoud.

Lease-auto’s zijn ook zo’n voorbeeld. Zelfs privé worden er steeds vaker auto’s geleased in plaats van gekocht. Op 1 juli nemen Prof. Jan van den Ende en dr. Dirk Deichmann ons mee in deze nieuwe wereld. Kunnen we onze systemen als een dienst aanbieden? Zodat er een meer continue stroom aan inkomsten ontstaat? Ook in economisch minder goede tijden? We gaan het horen.
Na de zomer willen we aan dit thema verder invulling aan geven. We geloven dat hier kansen liggen. En dat willen we u graag laten zien.

Het event op 1 juli kunt u bezoeken of online volgen. Niet AVAG-leden zijn welkom maar AVAG leden hebben voorrang bij het fysiek deelnemen aan het event.
We sluiten af met een borrel. Dat kan gelukkig weer. Een uitgelezen kans om uw vakbroeders te ontmoeten en bij te kletsen.

En o ja, heeft u zich al aangemeld voor de Algemene Ledenvergadering op 23 juni? Ook die gaan we hybride organiseren. U bent welkom in het World Horti Center of u kunt inloggen.

Graag tot binnenkort op de ALV of ons event op 1 juli.

Ik hoop u allen te begroeten!

Annie van de Riet