Artificial Intelligence en servitization bieden legio mogelijkheden voor tuinbouwtechnologie

“Innovatie is nodig als de tuinbouw zijn leidende positie in de wereld wil behouden!”, benadrukte keynote speaker Prof. Jan van den Ende tijdens het Future Trends & Innovations Event, the next step in Horticulture Technology. Van den Ende inspireerde de ruim 150 genodigden door de diverse kansen voor de tuinbouwtechnologie te schetsen: industrie 4.0, servitization, duurzaam innoveren en disruptieve innovatie. Het event werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, GreenTech en Wageningen Universiteit & Research en vond plaats op 4 december in het World Horti Center in Naaldwijk.

Future Trends and Innovations - Harm Maters - IMG_8331 - rolfvankoppenfotografie-008.JPG

U vindt de presentaties die zijn gegeven hier

 

Artificial intelligence en servitization bieden legio mogelijkheden voor de tuinbouwtechnologie. Het belang van data delen met anderen om te komen tot zelflerende en zelfsturende systemen is daarbij wel een aandachtspunt, volgens Van den Ende. “Er ontstaan nieuwe businessmodellen door technische innovaties in te zetten als dienstverlening, ook wel servitization genoemd. Het bezit ten opzichte van het gebruik van techniek zal een belangrijke innovatiepush teweegbrengen”. Hoe vervolgens binnen het bedrijf innoveren gemanaged zou moet worden, is afhankelijk van de mate van vernieuwing qua productattributen en afzetmarkten. “Hoe meer de innovatie van de bestaande business af staat, hoe losser van de bestaande structuren de innovatie ondersteund zou moeten worden. Dus verder van de bestaande business af, bijvoorbeeld door het opstarten van een start up.”, besloot Van den Ende.

De ontwikkelingen in het Greenhouse Technology domein laten een sterke groeicurve zien. “Gedreven door de mogelijkheden van artificial intelligence zal de gemiddelde groei van bijna 10% op wereldschaal over de afgelopen jaren in de totale greenhouse technologie zich zeker doorzetten” aldus Harm Maters, voorzitter van de AVAG en een van de gastheren van het event. “Amerika en China domineren het AI-landschap en Europa raakt achterop! Dit vraagt om actie, zeker als je weet dat AI-adopters veel hogere winstmarges laten zien dan bedrijven die zich hier niet mee bezig houden.” De boodschap van Maters was helder: “Initieer R&D coalities, start innovatieprojecten op en ontwerp nieuwe businessmodellen die verbinden. Hierbij vormen Artificial Intelligence, robotica, cloud, data driven, Internet of Things en Advanced Analytics de weg naar een sterker en toekomstgericht tuinbouwtechnologiecluster.”

Diverse concrete innovatieprojecten stonden ook op de agenda van het event, zoals E-growing, SIOM en diverse robotsystemen. De discussies tussen spreker, panelleden en bezoekers brachten interessante aandachtspunten naar voren die invloed zullen hebben op de verdere uitrol van de projecten. De bezoekers van het Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology werden ook geprikkeld met innovatieprojecten waarbij de tijdslijn tot implementatie tussen de 5 en 10 jaar zal zijn, zoals artificial intelligence, vision technology en low cost flexibele zonnecellen.

Het event 'Future Trends & Innovations Event, the next step in Horticulture Technology' werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, GreenTech en Wageningen Universiteit & Research en vond plaats op 4 december in het World Horti Center in Naaldwijk.