100 Techniek-studenten NOVA-college verrast over Glastuinbouw

Ruim 100 1e-, 2e-, 3e- en 4e-jaars studenten van de techniekopleidingen van het NOVA College uit Haarlemmermeer kregen 21 november een inkijkje in de glastuinbouwsector. Maar liefst 3 glastuinbouwbedrijven en 9 van hun technisch toeleveranciers hebben hun deuren opengezet om de studenten elektro- en installatietechniek een verrassend inkijkje te geven over alle techniek die in de glastuinbouw schuilt. De bezoeken zijn onderdeel van het project ‘CollegeTour’ met als doel om meer technisch talent te interesseren voor de glastuinbouwsector. CollegeTour is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West.

CollegeTour_21nov23_Havatec_techniek.jpg

Mopabloem (Rijsenhout), Zwettulips (Rijsenhout), Schenkeveld tomaten (Rijsenhout), Havatec (Nieuw-Vennep) zetten hun deuren open en tijdens de rondleiding werd bij de high-tech installaties uitgebreid tekst en uitleg gegeven door hun technisch toeleveranciers Jenbacher, Taks, Total systems, Terra International, Bercomex, Lek/Habo, Iso-Horti en KG Systems & KG Greenhouses.

Van loodgieter naar installateur watertechniek in glastuinbouw

“Nu begrijp ik eindelijk waar dat roze licht dat ik zie vanuit mijn slaapkamerraam vandaan komt,” zegt een derdejaars student Elektrotechniek. Een eerstejaars student installatietechniek wil loodgieter worden en vertelt: “Ook in een kas moet het water blijkbaar heel goed geregeld worden, ik wist helemaal niet dat ik daar straks ook in kan gaan werken.”

 

Trots op samenwerking binnen de sector

“Dat zoveel bedrijven de handen ineen slaan om onze sector te promoten en mogelijk nieuw technisch talent aan ons te binden, geeft een groot gevoel van verbinding en trots,” vertelt Wilbert Ammerlaan, regio coördinator Noord-Holland bij Glastuinbouw Nederland. “Dat laten we dit schooljaar in totaal aan zo’n 500 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.” In juni 2024 bezoeken de studenten ook de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. Zij nemen daar deel aan de Horti Talent Day van AVAG.

Ook meedoen?

CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen informeren geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden via collegetour@glastuinbouwnederland.nl.