Greenhouse Technology as a service

Programma

15 april | 18 mei | 27 mei | 24 juni 2021

De masterclass wordt over verschillende dagen verdeeld, waarin steeds een ander aspect van servitization wordt uitgelicht en uitgediept. Bij ieder onderdeel wordt een inhoudelijk expert betrokken als gastspreker.

De masterclass kent een gebalanceerde mix van sprekers uit het bedrijfsleven, de glastuinbouwsector en wetenschappelijk deskundigen. O.a. Ronald Hoek - Blue Radix, Finn Wynstra - Erasmus Universiteit en Rob van Willigen expert financiering van as-a-service-modellenen bij ABN Amro.

Professor Jan van den Ende zal als gastheer van de masterclass acteren

Startbijeenkomst 15 april

Op de startbijeenkomst bijten twee sprekers de spits van deze Masterclass af. Ronald Hoek, CEO van Blue Radix, deelt zijn ervaringen met het leveren van services, zowel de mooie als de moeilijke momenten. Ook gaat hij in op de relatie tussen servitization en de autonome kas. Vervolgens introduceert Wim Coreynen, postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in servitization, een ‘servitization readiness scan’ waarmee de deelnemers inzicht krijgen in de toepassing van servitization in hun eigen bedrijf. In een van de volgende bijeenkomsten wordt dit onderwerp onder begeleiding van Wim Coreynen verder uitgewerkt.

Dag 1 – 18 mei – Strategie en business model

Alle deelnemers hebben de Servitization Readiness Scan ingevuld. Onder leiding van Wim Coreynen worden de resultaten in groepen besproken en de services en producten van de deelnemers gekoppeld aan een wetenschappelijke typologie van services. Ivanka Visnjic, Associate Professor op het gebied van innovatie aan de ESADE Business School in Barcelona, gaat in business modellen en de transformatie die nodig is om services te leveren. De rol van digitalisering, als voorwaarde en als enabler van servitization, staat tot slot centraal. Digitalisering is een voorwaarde voor het efficiënt en effectief leveren van services, en de komst van sensoren en slimme software draagt ook direct bij aan een succesvolle implementatie van services.

Dag 2 – 27 mei – Commercie en sales

Waarom zou een klant jouw service afnemen? De toegevoegde waarde voor de klant en het over de bühne brengen van deze toegevoegde waarde staan in deze bijeenkomst centraal. Arno Eussen en Meindert Flikkema van Profitable Services zullen hun visie geven en de deelnemers meenemen in dit vraagstuk. Finn Wynstra van de EUR zal vervolgens een workshop over prestatiecontracten geven. Welke risico’s moeten worden afgedekt en welke afspraken moeten in contracten in ieder geval vastgelegd worden? Aan de hand van voorbeelden zullen specifieke contractafspraken besproken worden.

Dag 3 – 24 juni – Organisatie en financiering

Het implementeren van services is een challenge en soms zelfs een struggle. Het vraagt specifieke kennis en kunde van de medewerkers en voldoende focus, terwijl tegelijkertijd synergie- en efficiëntievoordelen behaald worden bij samenwerking met de productie-afdeling. Hoe positioneer je de dienst ten opzichte van de bestaande producten? Welke specifieke informatie en kennis is nodig om services te leveren? Hoe laat de manager beide proposities tot hun recht komen? Bart Ziemerink is bij Philips verantwoordelijk voor Remote Services en zal zijn praktijkervaringen delen met de deelnemers van de Masterclass. In het tweede deel van deze bijeenkomst zal Rob van Willigen van ABN Amro ingaan op de financiering van services, en de criteria die hierin voor de financier van belang zijn.

Presentaties

Hieronder vindt u de presentatie van dinsdag 24 juni 2021

The transformation to a services and solution organization
Bart Ziemerik - Philips

Product-as-a-service
Rob van Willigen - ABN Amro

Realizing service opportunities
Mark Euwe - The Lookingglass

Hieronder vindt u de presentatie van dinsdag 27 mei 2021

Servitization implementatie
Meindert Flikkema PhD & Arno Eussen MSc.

E-Book Service as a Business

Contracteren van prestaties: Waarom en Hoe?
Finn Wynstra

Hieronder vindt u de presentatie van dinsdag 18 mei 2021

Interne hefbomen voor servitization
Wim Coreynen - Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht

Digital servitization journey
Dr. Ivanka Visnjic - ESADE Business school

Hieronder vindt u de presentatie van dinsdag 15 april 2021

Servitization: about changing business models
Ronald Hoek - Blue Radix

Is jouw bedrijf klaar voor ‘servitization’?
Wim Coreynen - Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht

Hieronder vindt u de presentatie van donderdag 10 september 2020

Servitization : hoe doen we het?
Jan van den Ende
Adding Serbice and Solutions
Cees Bijl

Klik hier om te openen

Hieronder vindt u de presentatie van woensdag 1 juli 2020

Nieuwe verdienmodellen via Servitization
Jan van den Ende

Klik hier om te openen

Vragen?

Neem contact op met AVAG

Lindy van der Drift
communicatie@avag.nl

Harmen van Dam
hvdam@metix.nl